Περίτεχνο τατουάζ ηλικίας 1.200 ετών πάνω στο χέρι μούμιας στο Περού
Εκπληκτικό εύρημα από αρχαιολόγους
Περίτεχνο τατουάζ ηλικίας 1.200 ετών πάνω στο χέρι μούμιας στο Περού. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σειρά από περίτεχνα τατουάζ τύπου «λέπια» 1.200 ετών σε μια μούμια που βρέθηκε στο Περού και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το εύρημά τους αυτό. Αυτά τα τατουάζ τύπου «λέπια» βρίσκονται στον πήχη μουμιοποιημένων ανθρώπινων λειψάνων και οι επιστήμονες κατάφεραν να τα εντοπίσουν με τη βοήθεια λέιζερ.
«Η δεξιοτεχνία και η προσπάθεια που απαιτήθηκε από το συγκεκριμένο καλλιτέχνη του προκολομβιανού πολιτισμού Τσανκάι πραγματικά μας έχει συγκλονίσει», λένε τώρα οι αρχαιολόγοι.
Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται συνήθως για την αφαίρεση τατουάζ από το δέρμα με μικτά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτές οι δέσμες φωτός μπορούν επίσης να αποκαλύψουν το μελάνι πάνω σε σώματα πολλών αιώνων.
Χρησιμοποιώντας μια πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνική λέιζερ, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε το περίτεχνο τατουάζ σε μουμιοποιημένα ανθρώπινα λείψανα που χρονολογούνται από τον πολιτισμό Τσανκάι του Περού. Τα ευρήματα περιγράφονται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Ο πολιτισμός Τσανκάι έζησε στις κοιλάδες του σημερινού παράκτιου Περού από το 1.000 έως το 1.470 μ.Χ. περίπου. Πιθανώς απορροφήθηκε από την αυτοκρατορία των Ίνκας, όταν αυτοί επεκτάθηκαν στη γη των Τσανκάι.
Όπως οι Ίνκας, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και ορισμένοι πολιτισμοί από την Ευρώπη, οι Τσανκάι «χτυπούσαν» πολλά τατουάζ στο δέρμα τους, ενώ η μετέπειτα μουμιοποίηση διατηρούσε το μελάνι πάνω στο σώμα.
Η τεχνική λέιζερ
Στη μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που αναπτύχθηκε αρχικά για τη μελέτη απολιθωμάτων δεινοσαύρων και ονομάζεται LSF (Laser-induced fluorescence – LIF ή laser-stimulated fluorescence – LSF).
Το LSF αναπτύχθηκε από τον Michael Pittman, συν-συγγραφέα της μελέτης και αρχαιολόγο από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το συν-συγγραφέα της μελέτης Thomas G. Kaye από το Foundation for Scientific Advancement στην Αριζόνα.
Σύμφωνα με τον Pittman, ορισμένα από τα τατουάζ ξεπερνούν ακόμη και την καλλιτεχνική ακρίβεια που παρατηρείται σε γνωστά παραδείγματα κεραμικής, υφασμάτων και βραχογραφίας του πολιτισμού των Τσανκάι.
«Μας εξέπληξε περισσότερο το πόσο λεπτομερή μπορούσαν να είναι τα τατουάζ των Chancay», λέει ο Pittman. «Οι γραμμές των 0,1 – 0,2 χιλιοστών που ανακαλύψαμε είναι λεπτότερες από οποιαδήποτε γραμμή μπορεί να παράγει μια τυπική σύγχρονη βελόνα τατουάζ», προσθέτει.
Ωστόσο, το τι συμβολίζουν τα συγκεκριμένα τατουάζ παραμένει άγνωστο. «Η σημασία των τατουάζ που μελετήσαμε εξακολουθεί να μελετάται στενά, αλλά αποκαλύπτοντας τέτοια απροσδόκητα λεπτομερή τατουάζ, προκύπτει επίσης το ότι οι Τσανκάι έκαναν ιδιαίτερο κόπο για να σχεδιάσουν ορισμένα τατουάζ. Γεγονός που υποδηλώνει ότι η σημασία των τατουάζ τους πιθανότατα ποικίλλει», λέει ο Pittman.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής λέιζερ σε άλλα αρχαία μουμιοποιημένα λείψανα από όλο τον κόσμο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για την αρχαία τέχνη των τατουάζ.