Το Harvard έψαξε για δεκαετίες και βρήκε το νόημα της ευτυχίας
Η ευτυχία απασχολεί πολλούς αιώνες τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία
Μια μακρόχρονη έρευνα του Harvard, η οποία διαρκεί ήδη 86 χρόνια, αποκαλύπτει το κύριο στοιχείο που οδηγεί στην ευτυχία – και δεν είναι τα χρήματα. Όπως αναφέρει το CNBC, η μελέτη εξετάζει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους, παρέχοντας πολύτιμες απαντήσεις σχετικά με το τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις συγκρούσεις, να ενσωματώνουν την τακτική άσκηση στη ζωή τους και να καλλιεργούν θετικές σχέσεις με τους γύρω τους.
Ο Δρ. Ρόμπερτ Βάλντιγκερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στη ιατρική σχολή του Harvard, μίλησε πρόσφατα στο podcast «A Bit of Optimism» του Σάιμον Σίνεκ. Στην ερώτηση για το τι χαρακτηρίζει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους κατά την εφηβεία και τα νεανικά τους χρόνια, ανέφερε πως αυτοί ενδιαφέρονται να έχουν θετική επίδραση στον κόσμο και δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για αυτόν. Ακόμα και όταν οι στόχοι τους αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, εκείνοι που παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεισφορά, διατηρούν την αίσθηση πληρότητας και σκοπού στη ζωή τους.
Αυτή η παρατήρηση συμφωνεί με τις απόψεις ειδικών για τη μακροζωία και την ευτυχία, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία ενός ξεκάθαρου σκοπού στη ζωή για να νιώθουμε ικανοποίηση και ευημερία. Ο Βάλντιγκερ ανέφερε επίσης τη θεωρία του ψυχαναλυτή Έρικ Έρικσον για τη «γενεσιουργία», η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη στασιμότητα στην ενήλικη ζωή.
«Η γενεσιουργία είναι η επιθυμία να είσαι μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό σου», εξηγεί. «Είναι η συνειδητοποίηση ότι θέλεις να συμβάλεις, είτε μέσω της ανατροφής παιδιών, της καθοδήγησης ανθρώπων, είτε κάνοντας κάτι που δεν αφορά μόνο εσένα».
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της αίσθησης σκοπού και της σύνδεσης με τους άλλους για τη διατήρηση της ευτυχίας και της ευημερίας σε κάθε στάδιο της ζωής.
Όλα τα viral video εδώ.