Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Όλα όσα αλλάζουν στο επίδομα θέρμανσης – Ποσά και κριτήρια

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με την περσινή περίοδο

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2024/2025.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει, είναι η “πριμοδότηση” στο ρεύμα και η αναπροσαρμογή των συντελεστών αυξομείωσης του επιδόματος (βαθμοημέρες) στα νέα δεδομένα των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα.

1η αλλαγή: η περίοδος επιδότησης

Η επιδότηση στο ρεύμα πέρσι ήταν για Ιανουάριο- Μάρτιο και γινόταν με πίστωση στον λογαριασμό. Φέτος θα καλύψει όλο το 6μηνο της περιόδου θέρμανσης, όπως δηλαδή με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παράλληλα θα γίνουν αιτήσεις για πίστωση των ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η επιδότηση στο ρεύμα έλαβε τη μορφή πίστωσης στους λογαριασμούς.

2η αλλαγή: τα ποσά

Από τη στιγμή που αλλάζει η περίοδος επιδότησης, αλλάζει και το ύψος της επιδότησης για το ρεύμα. Το επίδομα βάσης θα είναι 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή (συντελεστές- βαθμοημέρες, δηλαδή θερμοκρασία ανά περιοχή). Πέρσι, το επίδομα βάσης ήταν 60 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές.

Το επίδομα βάσης για πετρέλαιο-φυσικό αέριο θα είναι 300 ευρώ, έναντι 350 ευρώ πέρσι και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε, πάντως, γύρω στα 20 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι. Για το φυσικό αέριο οι τιμές κινούνται περίπου στα περσινά επίπεδα.

Για πέλετ θα είναι 360 ευρώ (350 ευρώ πέρσι), ενώ στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις το επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ. Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα, αφού θα πάρουν φέτος ως και διπλάσια επιδότηση.

3η αλλαγή: τα κριτήρια

Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια δεν υπάρχουν. Υπάρχει ωστόσο μια διαφοροποίηση στα περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στη συνολική αξία των ακινήτων των δικαιούχων.

Πέρσι ήταν 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους. Φέτος παραμένουν οι 200.000 ευρώ για άγαμους, αλλά γίνονται 240.000 ευρώ για τα ζευγάρια, με προσαύξηση 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κερδισμένες από αυτήν την αλλαγή είναι οι οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω.

4η αλλαγή: η διαδικασία

Ο σχεδιασμός προβλέπει 60% προκαταβολή της επιδότησης τον Δεκέμβριο, με βάση τις περσινές βαθμοημέρες (συντελεστές). Ωστόσο, το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί με νέες βαθμοημέρες (συντελεστές), που θα βγάλει η ΕΜΥ εξετάζοντας εκ νέου τις θερμοκρασίες της περιόδου Οκτωβρίου- Μαρτίου. Από αυτήν τη διαδικασία θα βγουν χαμένοι όσοι ζουν σε περιοχές που έχουν πλέον υψηλότερη μέση θερμοκρασία.

Για την επιδότηση κάθε μορφής ενέργειας θα ισχύσει ο κανόνας ότι οι λογαριασμοί/τιμολόγια αγοράς, θα πρέπει να είναι διπλάσιας αξίας από το επίδομα. Εδώ η προφανής δυσκολία ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε λύση.

Το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται στα 250 εκ ευρώ, δηλαδή πάνω- κάτω στα περσινά επίπεδα.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!