Στην έντυπη OnTime: Βανδάλισαν ναό στη “Μέκκα των Χρυσοθήρων” – Στόχος το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία
Δεν άφησαν τίποτα όρθιο οι ιερόσυλοι “ποντικοί”, που σε ανύποπτο χρόνο κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς ένα μικρό ξωκλήσι στη Νάουσα. Οι κάτοικοι που επισκέφτηκαν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο χωριό Αρκοχώρι δεν πίστευαν στα μάτια τους από τις καταστροφές που εμφανίστηκαν μπροστά τους. Οι άγνωστοι -μέχρι στιγμής- δράστες είχαν λεηλατήσει τη μικρή εκκλησία, καθώς όχι μόνο έσπασαν το παγκάρι του ναού, αλλά δεν δίστασαν να ξηλώσουν το μαρμάρινο πάτωμα του ναΐσκου και να σκάψουν ακόμη και τους τοίχους του.
Το ρεπορτάζ
Από τον τρόπο δράσης τους και τα σημεία που επέλεξαν να ανοίξουν τρύπες, γίνεται φανερό ότι έψαχναν κάτι συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαφάρα, ο οποίος έκανε γνωστό το γεγονός, η Αστυνομική Διεύθυνση Νάουσας έχει ξεκινήσει έρευνες για το συμβάν, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ωστόσο, το μυαλό πολλών πήγε αμέσως στους παράνομους χρυσοθήρες που εδώ και χρόνια αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δεν είναι, εξάλλου, μυστικό το γεγονός ότι η περιοχή μεταξύ Νάουσας και Έδεσσας θεωρείται η «Μέκκα των Χρυσοθήρων», καθώς, όπως είχε αναφερθεί στον απόηχο του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Χρυσοθήρων που είχε πραγματοποιηθεί στη Νάουσα το 2015, στα έγκατα του όρους Βέρμιο φαίνεται ότι υπάρχουν δεκάδες πλάκες χρυσού, βάρους 12 κιλών η καθεμία, καθώς και κουτιά με λίρες από την εποχή του Εμφυλίου, ενώ εκεί πιστεύεται ότι υπήρχε ένα από τα πέντε ορυχεία χρυσού από την εποχή του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Γιώργος Πολατίδης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην πώληση ανιχνευτών μετάλλων στην Παναγίτσα Έδεσσας, είχε δηλώσει προ ημερών στην ΕΡΤ3 ότι στην Ελλάδα οι λάτρεις της ανίχνευσης θησαυρών υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια. Οι σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς, σύμφωνα με τον ίδιο, γνωρίζονται μεταξύ τους κι έχουν στήσει δίκτυο με συναδέλφους τους σε Αλβανία και Βουλγαρία.
Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε… ζώνες. Νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, στις Σέρρες και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Στο Παγγαίο και στη Χαλκιδική άλλοι αναζητούν το χρυσό του Φιλίππου εδώ και αιώνες. Στο Γράμμο, στο Βίτσι, στο Βέρμιο, στη Δράμα και σε χαμηλούς λόφους της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ψάχνουν χρυσές λίρες, κατέληξε ο κ. Πολατίδης.
Οι δράστες όχι μόνο έσπασαν το παγκάρι του ναού, αλλά δεν δίστασαν να ξηλώσουν το μαρμάρινο πάτωμα του ναΐσκου και να σκάψουν ακόμη και τους τοίχους του.