Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ο… εφτάψυχος Ερντογάν και η επόμενη μέρα στην Τουρκία

To «Time» εξηγεί γιατί τώρα ο νυν πρόεδρος είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη στις εκλογές 

Μετά το προεκλογικό «σφυροκόπημα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από σχεδόν σύσσωμο το δυτικό Τύπο, το περιοδικό «Time» υπαναχώρησε και αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, που διέλυσε κάθε δυτική προσδοκία ανατροπής του, καθώς ο Ερντογάν αποδείχτηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και οδηγείται ως φαβορί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 28 Μαΐου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Όπως γράφει: «Οι εκλογές της Κυριακής ήταν μια λυσσαλέα μάχη μεταξύ του εδραιωμένου επί εικοσαετία Ερντογάν και του υποψηφίου συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποσχόταν να ανακόψει τη διολίσθηση της χώρας στον αυταρχισμό: «Θα ανατρέψουμε μια καταπιεστική κυβέρνηση με δημοκρατικά μέσα» δήλωνε τον Απρίλιο. Όμως δεν κατάφερε να εισχωρήσει στο συντηρητικό εσωτερικό κοινό, όπου το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει βαθιές ρίζες, παρότι η αντιπολίτευση κέρδισε σχεδόν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλο μέρος του νοτιοανατολικού τμήματος. 

Παρότι ο Ερντογάν είδε σημαντική πτώση των ποσοστών του, δεν… καταποντίστηκε, δεδομένης της κακής κατάστασης της οικονομίας, των σεισμών και των 50.000 νεκρών, που θα έπρεπε «να έχουν οδηγήσει σε αλλαγή ψήφου», όπως λέει ο Ζίγια Μεράλ, συνεργάτης του European Leadership Network, γιατί κατάφερε να μεταφέρει το διακύβευμα των εκλογών στα πεδία της ταυτότητας και της ασφάλειας, συγκεντρώνοντας σημαντική υποστήριξη. Το «Τime» υπενθυμίζει την ένσταση Κιλιτσντάρογλου για σκόπιμη καθυστέρηση της καταμέτρησης ψηφοδελτίων στα προπύργια της αντιπολίτευσης, ενώ ο ανεξάρτητος οργανισμός παρατηρητών σημείωσε ότι, ενώ οι εκλογές ήταν «ανταγωνιστικές και σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες», διεξήχθησαν σε περιβάλλον «μη ισότιμου ανταγωνισμού», αφού ο νυν πρόεδρος και τα συμμαχικά κόμματα είχαν μεροληπτική κάλυψη από τα ΜΜΕ, ενώ οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι του έδωσαν «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα». 

Πλέον, τονίζει το «Time», ο Ερντογάν είναι το απόλυτο φαβορί της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία, έχοντας υψηλότερο ποσοστό ψήφων και τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου έχουν δύο προκλήσεις: να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά και κυρίως να πείσουν τους ψηφοφόρους του τρίτου κόμματος να τους ψηφίσουν, με τον ηγέτη του Σινάν Ογκάν να θέτει όρους για να επηρεάσει τους οπαδούς του.

 

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη OnTime στις 17/05 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!