Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τουρκία – Εκλογές: Στο 49,3% ο Ερντογάν, 45% για Κιλιτσντάρογλου – Οι πρώτες σκέψεις για συμμαχίες και η μάχη του δεύτερου γύρου

Κόντρα στα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο νικητής στην πρώτη μάχη των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες (14/05) στην Τουρκία.

Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 99,96%, συγκέντρωσε το 49,3%, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 45,0%, με διαφορά δηλαδή που κυμαίνεται σχεδόν στις πέντε μονάδες.

Η παραμονή του Τούρκου Προέδρου φάνταζε ως το απίθανο σενάριο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διψήφιος αριθμός εκ των οποίων έδειχνε την πόρτα της εξόδου στον Ερντογάν. Ο Ερντογάν ανέτρεψε τους συσχετισμούς και κατάφερε να αποσπάσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο με όχημα την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέλευση στην εκλογική διαδικασία, η οποία κυμάνθηκε σε ποσοστό 93,6 %, αυξημένη κατά 7,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Άτομα κάθε ηλικίας, από πολίτες με προβλήματα υγείας μέχρι και υπερήλικες, κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τις κάλπες, με τον μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος να ξεπερνά τον εαυτό του αναφορικά με τα επίπεδα συσπείρωσης του ΑΚΡ.

Συσπείρωση

Με στόχο την μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο δεύτερο γύρο, ο Κιλιτσντάρογλου επενδύει στο αφήγημα της μικρής διαφοράς από τον Τούρκο Πρόεδρο, τον οποίο κατηγόρησε ότι μπλόκαρε την ενσωμάτωση από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα μέσω ενστάσεων, αλλά ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει αυτό καθ’ εαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να κριθεί το εάν και κατά πόσο θα επαληθευθεί η αποστροφή του Τούρκου Προέδρου ότι θα λάβει ποσοστό άνω το 50%, μόλις καταμετρηθούν και ψήφοι του εξωτερικού ή θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους, ώστε να παγιώσει το προβάδισμα που απέκτησε στις κάλπες, χθες.

Ανοίγματα

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ερντογάν θα φανεί αν θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με τον Σινάν Ογάν, που σημειώνει ποσοστό 5,24% ή θα επιχειρήσει πιο εντυπωσιακά ανοίγματα, όπως για παράδειγμα το εκλογικό φλέρτ με την Μεράλ Ακσενέρ, το κόμμα της οποίας συγκέντρωσε ποσοστό 9,84%, τερματίζοντας τέταρτη πίσω από το ΜΗΡ του Μπαχτσελί, το οποίο διασώθηκε με ποσοστό 10,06%. Πλην της πρωτιάς στην προεδρική κούρσα, το ΑΚΡ τερμάτισε πρώτο στις κοινοβουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,40% και μαζί με το ποσοστό Μπαχτσελί, την πλειοψηφία στη Βουλή.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!