Την επανέναρξη των συνομιλιών με Σουηδία και Φινλανδία ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου – Πότε θα γίνει η συνάντηση
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ανέφερε πως στις 9 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για να συζητήσουν περαιτέρω την πιθανή ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η Τουρκία να εγκρίνει την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ. Συνέχισε λέγοντας ότι οι προτάσεις της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι μπορούν να αξιολογηθούν χωριστά.
Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν
Μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και την διαπραγμάτευση για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπαίνει ξανά στον διάλογο για την ταυτόχρονη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα μέχρι σήμερα έδινε μεν την ψήφο της στην Φινλανδία προκειμένου να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο, όμως τώρα προτίθεται να συζητήσει την άρση του βέτου και για την Σουηδία προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους για να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη.
Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι και την επίσκεψη Μπλίνκεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν συζήταγε καν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Σουηδία, διότι ο Ερντογάν είχε επιβάλλει μπλόκο λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν στην Στοκχόμη κι κατέληξαν στην επιβολή μπλόκου στην είσοδο της Σουηδίας.
Τι εξασφάλισε η Τουρκία
Πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν στην Τουρκία, οπού είδε από κοντά το μέγεθος των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνάντησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προανήγγειλε νέα βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας που μετρά πάνω από 42.000 νεκρούς. Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη F-16, o Μπλίνκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη προτείνει στο Κογκρέσο την έγκριση τους.
Ακόμη, ανέφερε ότι είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφαλείας» για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον η αναβάθμιση όσων τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών έχει ήδη η Τουρκία. Από την άλλη, εξήγησε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας, αλλά διαβεβαίωσε και πάλι ότι ο Λευκός Οίκος είναι σε επαφή με το Κογκρέσο.