Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Σεισμός στη Τουρκία: Έκανε ρωγμές και στο θρόνο του Ερντογάν; – Θα αναβάλει τις εκλογές;

Ο εγκέλαδος ήταν αμείλικτος στην Τουρκία, αφού ακόμα και σήμερα ανακαλύπτονται πτώματα κάτω από τα ερείπια των πόλεων. Η οργή στην γείτονα χώρα φουντώνει και η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει.

Όσο περνούν οι μέρες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, τόσο φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών στη γειτονική χώρα. Στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου ήδη έχουν ζητήσει την αναβολή των εκλογών της 14ης Μαΐου αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, η χώρα πρέπει να βάλει προτεραιότητα την ανοικοδόμηση της και την ανακούφιση των πληγέντων.

Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση στην Τουρκία «σφυροκοπά» τον Ερντογάν, καταλογίζοντας του ανεπαρκή αντίδραση μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ αυξάνονται τα ερωτήματα για τις αμαρτωλές «αμνηστίες» σχετικά με τη δόμηση των κτιρίων στη γειτονική χώρα, αλλά και για το πού πήγαν τα δισεκατομμύρια από τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που θυμίζει την παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν επιλέξει να αναβάλει τις εκλογές, τότε θα πρέπει να βρει λύση για το πώς θα είναι υποψήφιος.

Ο καθηγητής Συντάγματος Ιμπραΐμ Καμπόγλου, εκπρόσωπος της συνταγματικής επιτροπής του CHP, δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εκλογές μόνο εάν αυτές διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο (όταν και λήγει η θητεία του στις 18/6).

Το Σύνταγμα θέτει όριο δύο θητειών για τους προέδρους, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν άλλη μια θητεία αν το κοινοβούλιο προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας.

Εάν ο Ερντογάν θέσει υποψηφιότητα αργότερα, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, υπογράμμισε ο Καμπόγλου. Το Σύνταγμα της Τουρκίας, πάντως, λέει ότι αναβολή των εκλογών γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!