Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Ξεπέρασαν τους 15.800 οι νεκροί – Οργή κατά του Ερντογάν – Επικοινωνιακό σόου από τον Σουλτάνο

Η Τουρκία έχει πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς που ακόμα και σήμερα μετράει πληγές. Οι νεκροί ανέρχονται στους 15.800 και ολόκληρες πόλεις είναι σαν να μην χτίστηκαν ποτέ. 

Τρομακτική είναι η εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου που κάνει λόγο για 184.000 εγκλωβισμένους. Όπως σημειώνουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters, η οργή για την αντιμετώπιση της κατάστασης από την τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνεται, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δειξάγονται «κανονικά».

Το μόνο που παραδέχθηκε είναι ότι υπήρξαν «κάποια προβλήματα» τις πρώτες ώρες και αυτά λόγω των «κατεστραμμένων δρόμων και αεροδρομίων». Ο Ερντογάν, μάλιστα, είπε ότι η καταστροφή δεν μπορούσε να προβλεφθεί, αν και αρκετοί είναι οι ειδικοί που είχαν προειδοποιήσει για σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή με βάση τα σεισμολογικά δεδομένα του προηγούμενου διαστήματος.

Δραματικές ώρες στα ερείπια – «Πού είναι το κράτος;»

Οι άνθρωποι στην Τουρκία, αλλά και τη γειτονική Συρία ψάχνουν για προσωρινά καταφύγια και φαγητό την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν και τις άσχημες καιρικές συνθήκες του παγωμένου χειμώνα. Πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν δίπλα στα χαλάσματα αφού περιμένουν ένα χαρμόσυνο μήνυμα για τον εντοπισμό κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.

Ώστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος επιδόθηκε επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην περιοχή Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία, μια από τις 10 που έχουν χτυπηθεί σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε εικόνες και βίντεο από τη μεταφορά 16 βρεφών στην Άγκυρα με το προεδρικό αεροπλάνο.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Anadolu «το προεδρικό αεροσκάφος επιστρατεύτηκε για τη μεταφορά ιατρικών ομάδων και ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και για τη μεταφορά σοβαρά τραυματιών στην Άγκυρα. Οι τελευταίοι επιβάτες του αεροπλάνου ήταν ασυνόδευτα βρέφη από τις σεισμόπληκτες περιοχές».

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 12.391, 30% πάνω από την Τετάρτη.

Υγειονομικός συναγερμός

Υγειονομικό συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς την ανείπωτη τραγωδία του φονικού σεισμού με χιλιάδες θύματα σε Τουρκία και Συρία, ακολουθεί, όπως προβλέπει, μια νέα κρίση, αυτή τη φορά Υγείας. Το γεγονός ότι οι πάσης φύσεως υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες ο Εγκέλαδος δοκίμασε για τα καλά, προβληματίζει βαθιά τους ειδικούς, οι οποίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους, στη Συρία.

Αιτία της υγειονομικής κινητοποίησης η επιδημία χολέρας, αλλά και οι πολύ συχνές αναπνευστικές ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν τη Συρία και αναμένεται να γνωρίσουν νέα έξαρση, εν μέσω χειμώνα, όπως διαβλέπουν οι επιτελείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Υπάρχει μια δευτερογενής κρίση υγείας που εμφανίζεται στη συνέχεια, καθώς οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν» δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «έχουμε μεγάλη διακοπή στη βασική παροχή νερού. Έχουμε μεγάλη διακοπή στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρισμού, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά της ζωής».

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!