Μπαράζ προκλήσεων και επίσπευση του τουρκολιβυκού μνημονίου – Γιατί τρέχει ο Σουλτάνος;
Κλιμάκωση της έντασης επιχειρεί για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν, αφού και επισπεύδει την υπογραφή μνημονίου με την έκπτωτη Κυβέρνηση της Λιβύης και δυναμιτίζει με την ρητορική του.
Μετά την ακραία ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, ο τούρκος πρόεδρος προχωρά σε ένα ακόμη βήμα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς επισπεύδει τις διαδικασίες και προωθεί προς κύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και το δεύτερο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την από κοινού έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
Μνημόνιο, που όπως τονίζει η Αθήνα, «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».
Προκλητικός Ερντογάν
Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη έχει υποβληθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ώστε τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί αρχικά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια από την Ολομέλεια για να τεθεί σε ισχύ. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, την ώρα που «Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία υψώνουν εμπόδια» στη δραστηριότητα της Άγκυρας στη Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου, όπως αναφέρει ΕΡΤ που επικαλείται τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα, θα πάρει μέρος σε έργα για την έρευνα, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, εμπορία και διανομή των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Στο έργο θα συμμετάσχει η ΤΡΑΟ, η BOTAŞ και το διεθνές σκέλος της ΤΡΑΟ, η TPIC. Η ΤΡΑΟ θα συμμετάσχει με τα σεισμικά σκάφη που διαθέτει.
Ο Ερντογάν και η έκπτωτη κυβέρνηση της Τρίπολης
Πρόκειται για την προκαταρκτική συμφωνία για ενεργειακές έρευνες, ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε σφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2019. Η εν λόγω συμφωνία, υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη, έχει λήξει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και έχει καταγγελθεί εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη είχε εκδώσει πρόσφατα απόφαση αναστολής της συμφωνίας για τεχνικό λόγο που απορρέει από το εσωτερικό δίκαιο της χώρας. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μωχάμεντ Αούν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν έγκυρη. Μετά τις δηλώσεις αυτές της Λιβύης, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ που υπολογίζουν τα κέρδη από αυτή την συνεργασία να φτάσουν τα 30 δισ. δολάρια.
Μανία για τα F-16
Την ίδια ώρα, όλο και εντονότερος γίνεται ο εκνευρισμός του Ερντογάν, για το θέμα των F-16 με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν να απειλεί:
«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρουν το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητα τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα», είπε αρχικά.
«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Δεν είναι δεμένα τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις δικές δυνατότητες για να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ακόμα ο Ιμπραήμ Καλίν.
Αμφισβήτηση – Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα
Ο Ερντογάν, έχει θορυβηθεί από την αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του, που αδυνατεί να πάρει το «πράσινο φως» για τα F-16, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται με μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται ότι μέχρι τις κάλπες στις 14 Μαΐου οι εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Κι όλα αυτά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο και στο πεδίο, δικαιώνοντας όσους αρνούνται να εγκρίνουν την πώληση νέων μαχητικών στη γείτονα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.
Η τουρκική παραβατικότητα έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, από την πρωτοχρονιά μέχρι τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 930 παραβιάσεις.
Αρκετά μάλιστα από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, κάνοντας πιο ορατό τον κίνδυνο «επεισοδίου». Παράλληλα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, σε κάθε αερομαχία – εμπλοκή με τόσο μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει «λάθος» προσχεδιασμένο ή όχι από τους Τούρκους.