Γαλλίδα Youtuber με… 40 προσωπικότητες κάνει έκκληση για ευθανασία
Έκκληση, δημόσια, έκανε μια γαλλίδα youtuber 23 ετών, μέσα από τα social media. Η ίδια υποστηρίζει πως ήδη έχει κάνει συζητήσεις με γιατρούς.
Η Olympe πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (ή αλλιώς διασχιστική διαταραχή ταυτότητας), έχοντας 40 διαφορετικές προσωπικότητες, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια, δεν της αφήνει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «(…) το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα καταφύγω στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο Βέλγιο (…) Είμαι ήδη σε επαφή με τους γιατρούς (…) Δεν το συζητάω. Είναι η ζωή μου. Είναι μια απόφαση που πήρα και ήταν δύσκολη».
Ωστόσο, ο Βέλγος γιατρός Yves de Locht, που προσέγγισε, σημείωσε ότι οι γιατροί στο Βέλγιο δεν είναι «διανομείς ευθανασίας» και ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια προτού κάποιος μπορέσει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
«Δεν έχω δει τον ιατρικό της φάκελο, αλλά έχω διαβάσει τα email της. Θέλει να με γνωρίσει (…) Δεν αρνούμαστε να συναντήσουμε άτομα σαν την 23χρονη, αλλά τους εξηγούμε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια (…) Αυτή η νεαρή γυναίκα ανακοίνωσε το τέλος της ζωής της στο τέλος του χρόνου. Αυτή η ημερομηνία σίγουρα δεν προέρχεται από εμένα. Χρειάζομαι πολύ περισσότερες πληροφορίες πριν σκεφτώ να τη συναντήσω».
Μισό εκατομμύριο ακόλουθους
Η Olympe, της οποίας οι ακόλουθοι συνολικά στο Instagram και το Youtube ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, είπε ότι δεν μπορούσε πλέον να διαχειριστεί το βάρος της κατάστασής της ή τις αιτίες της, μεταξύ των οποίων είναι η σεξουαλική κακοποίηση και η μετακίνησή της σε διάφορες ανάδοχες οικογένειες στη ζωή της.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η περίπτωση της 23χρονης Olympe έρχεται μετά τον θάνατο μιας άλλης συνομήλικής της που έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας και επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της στο Βέλγιο πέρυσι, γεννώντας ερωτήματα για την επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε τόσο καίρια ζητήματα.
Παρόλα αυτά, η νεαρή προτρέπει όσους έχουν ψυχικές διαταραχές να βρίσκουν ανθρώπους γύρω τους για να στηριχθούν και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει «παράδειγμα» για άλλους νέους.
Η ευθανασία -με την έννοια της απόσυρσης ή αναστολής θεραπειών διατήρησης της ζωής- είναι νόμιμη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισπανία. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η οποία δίνει στον ασθενή τα μέσα να τερματίσει τη ζωή του είναι παράνομη σε όλη την Ευρώπη.
Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή, έχουν δύο ή περισσότερες ξεχωριστές ταυτότητες. Αυτές οι προσωπικότητες ελέγχουν τη συμπεριφορά τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Κάθε ταυτότητα έχει τη δική της προσωπική ιστορία και χαρακτηριστικά, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές σε κενά στη μνήμη και σε παραισθήσεις.
Προέρχεται συνήθως από εμπειρίες σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία, ή ως αντίδραση σε μια φυσική καταστροφή ή άλλα τραυματικά γεγονότα.