Το μήνυμα του Κρεμλίνου στον Μπάιντεν για τερματισμό του πολέμου – Τα τανκς δυσχεραίνουν τον διάλογο
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όμως η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμη να κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής.
Από ότι φαίνεται το Κρεμλίνο αναγνωρίζει ότι ο Μπάιντεν (αντί για τον Ερντογάν) θα μπορούσε να αποκτήσει ένα ρόλο μεσάζοντα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Παράλληλα όμως αντί να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.
Η θέση της Μόσχας
Η Μόσχα έχει στο παρελθόν κατηγορήσει την Ουκρανία ότι λαμβάνει εντολές από την Ουάσινγκτον και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ παρατείνουν τη σύγκρουση με το να εφοδιάζουν το Κίεβο με όπλα. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Μόσχα εξαπέλυσε τον πόλεμο και ότι η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της.
Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης την κίνηση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν την οργάνωση μισθοφόρων Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «δαιμονοποιεί» την οργάνωση εδώ και χρόνια χωρίς καμία βάση.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ιαπωνία δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας καθώς η Ρωσία προσαρμόζει τη ζωή με βάση τέτοιου είδους περιορισμούς. Το Τόκιο ανέφερε σήμερα ότι αυστηροποιεί τις οικονομικές του κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά το τελευταίο κύμα φονικών πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος της Ουκρανίας.,
Τέλος, είναι πλέον φανερό ότι το Κρεμλίνο αδυνατεί να καταλήξει σε ένα στρατηγικό πλάνο με τις συνεχείς αλλαγές στην κορυφή της στρατιωτικής διοίκησης του πολέμου. Επομένως, σημειώνει ο Νικ Πάτον Γουόλς, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σπεύδει να βοηθήσει την Ουκρανία θα επηρεάσει καταλυτικά τη συνέχιση της στήριξης των ανθρώπων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία του.
Η επιφυλακτικότητα Μπάιντεν για την αποστολή τανκς
Με την δήλωση αυτή το Κρεμλίνο στην ουσία απαντά στην αποστολή εξοπλισμού, λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα να γίνει ειρήνη στην περιοχή και τα άρματα μάχης δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.
Από την μία λοιπόν εξηγείται γιατί ο Μπάιντεν υποχωρούσε έως τώρα ως προς την παροχή όπλων και από την άλλη μετά την αποστολή των τανκ μπορεί να έχουν απωλέσει την δυνατότητα που τους δίνει η Ρωσία.
Όπως αναφέρθηκε και από δημοσίευμα των Financial Times, ο Σολτς ήταν αυτός που άσκησε πίεση στον Μπάιντεν προκειμένου να δεχτεί να στείλει τα πανίσχυρα άρματα μάχης τύπου Abrams για την ενίσχυση της επιθετικής ικανότητας της Ουκρανίας.
Αλλαγή της στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία
Όπως γράφει στο CNN ο αναλυτής σε ζητήματα διεθνούς ασφαλείας, Νικ Πάτον Γουόλς, το παραπάνω αποκαλύπτει τη διάθεση της Δύσης να ενισχύσει επί της ουσίας την ουκρανική προσπάθεια ανακατάληψης των κατεχόμενων εδαφών και αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ ξεπέρασε πλέον τον φόβο του για τη ρωσική αντίδραση.
«Σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας ή τους αντιαρματικούς πυραύλους, δεν πρόκειται για αμυντικά όπλα. Όπως και τα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων που προηγήθηκαν, προορίζονται να χτυπήσουν σκληρά τα ρωσικά στρατεύματα σε μια χερσαία επίθεση. Αντίθετα όμως με αυτά τα συστήματα είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει εδάφη. Αυτή είναι μια νέα και έντονη εξέλιξη και απεικονίζει ένα ΝΑΤΟ που δεν φοβάται» γράφει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αναλυτής.
«Αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν λιγότερο για την επίθεση από την ίδια τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον: παραδίδουν όπλα τα οποία θα χρειάζονταν τα ίδια επειγόντως σε περίπτωση τέτοιας σύγκρουσης. Η απόφαση των Δανών να στείλουν συστήματα πυροβολικού Caesar, και των Νορβηγών να στείλουν μεγάλο μέρος των δικών τους αρμάτων Leopard είναι απόδειξη αυτού. Αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η αποφασιστική σύγκρουση με τη Ρωσία θα είναι στην Ουκρανία, με αντίπαλο την Ουκρανία. Και αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πιστεύουν πως η Μόσχα δεν θα κερδίσει», συμπληρώνει ο ίδιος.