Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Bloomberg: Γιατί οι τουρκικές εκλογές θα είναι οι σημαντικότερες του 2023

Στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία για τρίτη συνεχόμενη δεκαετία αναφέρεται άρθρο του Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία ως τις σημαντικότερες του 2023.

Το αποτέλεσμα της κάλπης που θα στηθεί στη γειτονική χώρα στις 18 Ιουνίου «θα διαμορφώσει τον γεωπολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, καθώς και σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Αφρική» επισημαίνεται στο άρθρο.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν μένει μόνο στην Τουρκία» λέει ο Ziya Meral, ανώτερος συνεργάτης στο Royal United Services Institute for Defense and Security Studies. «Η Τουρκία μπορεί να είναι μια μεσαία δύναμη, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις έχουν μερίδιο στις εκλογές της».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιρροή της Άγκυρας στις παγκόσμιες υποθέσεις επιβεβαιώνει τα επιτεύγματα του Ερντογάν κατά τη μακρά θητεία του στην εξουσία. Ωστόσο, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι εκλογικές του προοπτικές προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Και όσοι εύχονται να φύγει στις 19 Ιουνίου δεν μπορούν να είναι αισιόδοξοι για το ποιος ή τι θα ακολουθήσει.

Ποιοι θα χαρούν να τον δουν να φεύγει

Οι δυτικοί ηγέτες θα χαρούν να δουν τον Ερντογάν να αποχωρεί, τονίζεται στο άρθρο, όπου γίνεται αναφορά σε κινήσεις του που «υπονόμευσαν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ», όπως η απόκτηση συστημάτων πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία.

Οι δυτικοί ηγέτες θα χαρούν να δουν τον Ερντογάν να φεύγει. Έχει υπονομεύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ με την απόκτηση συστημάτων πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, απογοήτευσε τη συμμαχία εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απείλησε επανειλημμένα να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και, τους τελευταίους μήνες, εκτόξευε ολοένα και πιο πολεμική ρητορική προς την Ελλάδα.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες σε σημείο που κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν συστηματικά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν ένα πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, καθώς και για ανάμειξη με τρομοκρατικές ομάδες.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα ήταν καλύτερα χωρίς την ταραχώδη επιρροή του Ερντογάν στις παγκόσμιες υποθέσεις, ειδικά καθώς εντείνεται η αντιπαράθεσή τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η χρησιμότητά του ως συνομιλητής είναι περιορισμένη: Παρ’ όλο που βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για τη διασφάλιση της συνεχούς ροής σιτηρών και φυτικών ελαίων από την Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, ο Ερντογάν δεν είχε καμία επιρροή συγκράτησης στον «αγαπητό του φίλο» Βλαντιμίρ.

Ο παράγοντας «Ελλάδα»

Το άρθρο θυμίζει ακόμα ότι τους τελευταίους μήνες «η Άγκυρα χρησιμοποιεί ολοένα πιο πολεμική ρητορική έναντι της Ελλάδας».

«Ο Ερντογάν και το κόμμα του επικαλούνται τα παλιά φόβητρα της κουρδικής τρομοκρατίας και της δυτικής απιστίας, καθώς και τροπάρια σχετικά με τους κινδύνους της ομοφυλοφιλίας για την οικογένεια και τις ισλαμικές αξίες. Οι απειλές για την Ελλάδα στοχεύουν στην εκτόξευση του εθνικιστικού πάθους».

Αυτές οι τακτικές βοήθησαν τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές στο παρελθόν. Ίσως συμβεί πάλι. Μέχρι να ρίξουν την ψήφο τους οι Τούρκοι, οι δυτικοί ηγέτες θα παραμείνουν σε αναμμένα κάρβουνα.

Το «ξήλωμα» του καθεστώτος

Πάντως, το άρθρο διαπιστώνει πως ακόμα και αν ο Ερντογάν ηττηθεί, κανείς δεν πρέπει να περιμένει στροφή 180 μοιρών από τον διάδοχό του. Ο τούρκος πρόεδρος είχε στη διάθεσή του 20 χρόνια για να αναδιαμορφώσει τους θεσμούς με βάση τη ριζοσπαστική κοσμοθεωρία του.

Αν υπάρξει νέος πρόεδρος στις 19 Ιουνίου, θα χρειαστεί να διαλύσει το οικοδόμημα που έχτισε ο Ερντογάν. Έργο δύσκολο, καθώς το AKP θα διατηρήσει σημαντική παρουσία στο κοινοβούλιο και θα αντισταθεί με μανία στην αλλαγή.

Ο προτιμώμενος αντίπαλος του Ερντογάν θα ήταν ο Κιλιντσντάρογλου, ένας κάπως άχρωμος βετεράνος που ηγήθηκε του CHP για 12 χρόνια. Πολλοί τούρκοι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο νεότερος, πιο χαρισματικός Ιμάμογλου θα ήταν ο ισχυρότερος διεκδικητής της θέσης.

Ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξοδέψει μεγάλη ενέργεια για να κρατήσουν μακριά τον Ιμάμογλου. Τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος καταδικάστηκε με την ασήμαντη κατηγορία της εξύβρισης των εκλογικών στελεχών, αλλά η ετυμηγορία ένωσε την αντιπολίτευση πίσω του και μπορεί να ενίσχυσε τις πιθανότητές του να γίνει υποψήφιος πρόεδρος.

«Υπάρχει τώρα ένα ισχυρό αφήγημα γύρω από τον Ιμάμογλου» λέει η Ayse Zarakol, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Η δυναμική είναι μαζί του».

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!