Αυτό είναι το κόλπο για να βάλεις χρήματα στην άκρη
Με τους περισσότερους να δυσκολεύονται με τα οικονομικά τους και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξεύσει τις τιμές, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μάθεις και κυρίως να εφαρμόσεις τον χρυσό «κανόνα του 50ευρου».
Τα πράγματα ορισμένες φορές είναι πολύ πιο απλά από όσο πιστεύουμε. Αν θέλεις να βλέπεις τον λογαριασμό σου γεμάτο, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις ένα απλό «κόλπο» που θα σε αποτρέψει από τις σπατάλες.
Ο «κανόνας του 50ευρου»
Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Όσοι έχουν ένα χαρτονόμισμα των 50 ή των 100 ευρώ στο πορτοφόλι τους, θα το σκεφτούν διπλά για να το χαλάσουν σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάρι Γκρέσαμ.
Δύσκολα θα θελήσουν να το χαλάσουν. Κάτι που δεν ισχύει και τόσο στην περίπτωση ενός χαρτονομίσματος των 10 ή των 20 ευρώ.
«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο, τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα, ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», υπογράμμισε η Γκρέσαμ στο CNBC.
Ας πούμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, είτε πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ.
Έχοντας την τάση να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, σύμφωνα με ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.
Μια ομάδα φοιτητών, στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αν, λοιπόν, έχεις κέρματα, 10ευρα και 20ευρα, προσπάθησε να τα κάνεις «χοντρά». Και φυσικά να τα κρατήσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, αγοράζοντας μόνο τα προϊόντα που πραγματικά σου είναι απαραίτητα.
Στο τέλος του μήνα, θα διαπιστώσεις πιθανότατα πως κατάφερες να κρατήσεις τα χρήματά σου στην άκρη. Αν σου γίνει και συνήθεια, ακόμα καλύτερα. Μια συμβουλή; Μην το παρακάνεις και χαρακτηριστείς ως νέος Scrooge McDuck. Μέτρον άριστον άλλωστε…