Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τα περίεργα παιχνίδια του Μακρόν που ανησυχούν – Οι ενέργειες που ενοχλούν τους συμμάχους για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Όταν οι 30 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν τον Νοέμβριο στο Βουκουρέστι για να χαράξουν περαιτέρω σχέδια βοήθειας προς την Ουκρανία και προς τους περιφερειακούς παίκτες που πιέζονται από τη Ρωσία, υπήρξε μια αξιοσημείωτη «υπουργική» απουσία: Η Γαλλία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά βρισκόταν μαζί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατάφερε να πάει στο Βουκουρέστι.

Για τους Ευρωπαίους συμμάχους, ιδιαίτερα για τα ανατολικά κράτη που βρίσκονται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, ήταν ένας ακόμη λόγος για να ανησυχούν για τη γαλλική πολιτική στην Ουκρανία και για το αν το Παρίσι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της δυτικής συμμαχίας που ενισχύει το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Βουκουρεστίου, σε συνεντεύξεις του σε γαλλικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν έστειλε μπερδεμένα μηνύματα για την Ουκρανία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αγανάκτησης που έχει αρχίσει να ξεσπάει σε ορισμένες πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης.

Από τη μία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είναι στο χέρι του Κιέβου να αποφασίσει πότε θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. Από την άλλη ζήτησε ξανά εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία όταν θα έρθει η ημέρα των διαπραγματεύσεων. Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έκανε retweet τα σχόλιά του.

«Έλεος γ@μώτο» ανέφερε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, συνοψίζοντας το γενικότερο αίσθημα πολλών ανατολικών συμμάχων της Γαλλίας.

Η απάντηση της Ουκρανίας ήταν άμεση και ωμή. Ο κορυφαίος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Ρωσίας και όχι το αντίστροφο.

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Γαλλίας στην ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική θύμωσαν και είναι πλέον επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις του Μακρόν, παρότι το Παρίσι παρέχει σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, τονίζουν διπλωμάτες και πρώην πολιτικοί που επικαλείται το Reuters.

Στο μεταξύ αυτή η ενόχληση των ανατολικών συμμάχων έχει υπονομεύσει την πολιτική ατζέντα του ίδιου του Μακρόν -που στοχεύει σε ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας ξεχωριστά από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ- με τους ανατολικούς συμμάχους να εμπιστεύονται πλέον περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνά τους.

Ένας ανατολικοευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Μακρόν είχε «παρερμηνεύσει» τη Ρωσία μία φορά στο παρελθόν και υπάρχει φόβος να το έκανε ξανά.

Κληθείς από δημοσιογράφους να απαντήσει στους επικριτές σχετικά με τα πρόσφατα σχόλιά του για τη Ρωσία, ο Μακρόν δήλωσε στο περιθώριο συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Αλβανία: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε μεγάλο θέμα και να δημιουργούμε αντιπαραθέσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν».

«Πάντα έλεγα (…) ότι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο τέλος θα υπάρξουν εδαφικά ζητήματα, τα οποία ανήκουν στους Ουκρανούς, και θα υπάρξουν ζητήματα συλλογικής ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή».

Ποτέ μην τα λέτε απ’ έξω σας

Γάλλοι διπλωμάτες και προεδρικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως η Γαλλία δεν απέφυγε ποτέ να παράσχει στο Κίεβο πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ότι ο Μακρόν συμβουλεύτηκε επανειλημμένως τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.

Ωστόσο τα λόγια του Μακρόν για εγγυήσεις ασφαλείας έχουν ενοχλήσει τους στενούς δυτικούς συμμάχους που τα θεωρούν ακατάλληλα όταν πρόκειται για μια εισβολή που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς, έχει ερημώσει πόλεις και έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στο χειμωνιάτικο κρύο και στο σκοτάδι.

«Στην εξωτερική πολιτική, δεν πρέπει ποτέ να τα λες όλα απ’ έξω σου. Το να έχεις δίκιο δεν είναι αρκετό» έγραψε στο Twitter ο Ζεράρ Αρώ, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον· χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μακρόν, αλλά προσθέτοντας στο τέλος έναν αιχμηρό «αναστεναγμό». «Πρέπει να μιλήσεις την κατάλληλη στιγμή, αλλιώς κινδυνεύεις να καταλήξεις με το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσες» πρόσθεσε.

Η τελευταία αυτή κριτική έχει πληγώσει το Παρίσι, επειδή έρχεται αφότου ο Μακρόν είχε αναπροσαρμόσει τα μηνύματά του προς τη Ρωσία.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!