Κρυπτονομίσματα: Σεισμός στην αγορά μετά την πτώχευση του FTX – Μια σύγχρονη Lehman Brothers;
Τεράστια αναστάτωση επικρατεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, μετά την πτώχευση του , το οποίο αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτηση ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία της εξαγοράς του από το άλλο μεγάλο ανταλλακτήριο, την Binance.
«Είναι αυτή μια στιγμή «Lehman» για τα κρυπτονομίσματα; Αυτή είναι η απορία που υπάρχει στον κλάδο» διερωτάται ο δημοσιογράφος του BBC, Μπεν Μπούλος.
Ο πανικός στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι μεγάλος μετά και την αποτυχία εξαγοράς από την binance του ανταλλακτηρίου FTX.
«Τα κρυπτονομίσματα είχαν ήδη έναν πολύ άσχημο χρόνο. Ακριβώς πριν έναν χρόνο η αξία του bitcoin είχε φτάσει σε ιστορικό υψηλό. Από τότε έχει χάσει πάνω από τα τρία τέταρτα της αξίας του» αναφέρει το BBC.
Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 63% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 79% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο ακόμα και για πτώση κάτω από τα 13.000 δολάρια.
Η επικείμενη κατάρρευση της FTX φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ρευστότητας των ανταλλακτηρίων crypto, που έκανε την εμφάνισή του, τον Ιούνιο.
Ποιος είναι ο κύριος FTX
Αν δούμε τις αγορές να συνθλίβονται ξανά, θα δούμε και τα κρυπτονομίσματα να συνθλίβονται ξανά. Αν υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία θα δούμε και την ανάκαμψη των κρυπτονομισμάτων.
Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να γίνει εκατομμυριούχος και μόλις μερικές ώρες για να χάσει πάνω απο το 90% της περιουσίας του.
Ο Σαμ Μπάκμαν- Φριτν με το ιδιαίτερο χτένισμα και το ντύσιμο εφήβου είναι μόλις 30 ετών και πάντα ήθελε να γίνει πλούσιος. Σκόπευε όμως να διαθέσει τα περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και είχε ήδη δώσει αρκετά.
Κατάφερε να πείσει αρκετούς επωνύμους όπως η Ζιζέλ και όχι μόνο να επενδύσουν στην εταιρεία του. Δεν κάνει πολυτελή ζωή, δεν οδηγεί πολυτελές αυτοκίνητο και ζει σε ένα διαμέρισμα με συγκατοίκους.
Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που πολλές φορές επιλέγει να κοιμάται σε πολυθρόνες και λατρεύει τον Harry Poter. Από περιουσία 16 δισ. δολαρίων έφτασε να διαθέτει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες 1 δισ. δολάρια.
Σήμερα χρειάζεται τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να μη χρεοκοπήσει. Τα οικονομικά προβλήματα του FTX οφείλονται εν μέρει στις εσφαλμένες επιλογές του Μπάνκμαν Φράιντ, μέρος των οποίων ήταν και η διάσωση άλλων εταιρειών του κλάδου των κρυπτονομισμάτων που κατέρρεαν μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Το «έπος του FX»
Το «έπος του FX», όπως το χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς έκανε πολλούς να μιλούν για μία νέα «Lehman Brothers» στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.
Όλα ξεκίνησαν όταν το Bloomberg έγραψε πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Συναλλαγών στα Futures Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission) διερευνούν τη σχέση του FTX.com με το αμερικανικό FTX US και την Alameda Research.
Καμπανάκι από JP Morgan
Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τσουνάμι από margin calls και χρεοκοπίες.
Η JP Morgan προειδοποιεί ότι «ο αριθμός των οργανισμών με ισχυρούς ισολογισμούς που μπορούν να διασώσουν εκείνους που έχουν χαμηλά κεφάλαια και υψηλό δανεισμό μειώνεται μέσα στο οικοσύστημα του crypto». Και εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ώσπου να μετριαστεί η αναταραχή στην αγορά των crypto, εκτός και εάν υπάρξει μία συμφωνία για τη διάσωση του FTX σύντομα.
«Με την κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το 1 τρισ. δολάρια πριν από την κατάρρευση των FTX/Alameda Research, η εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά του crypto θα βρει στήριξη πάνω από τα 500 δισ. δολάρια στην τρέχουσα φάση απομόχλευσης», προσθέτουν οι αναλυτές.