Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τουρκικά ΜΜΕ: «Καραβάνι του φωτός» με χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες ξεκινάει για την Ευρώπη

Χιλιάδες πρόσφυγες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την πορεία τους στην Ευρώπη από την Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Καραβάνι με πρόσφυγες», μετά τα δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ αλλά και δυτικών μέσων όπως το AFP, που ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες θα ξεκινήσουν για την ΕΕ. Η πορεία προς την Ευρώπη οργανώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους ακολούθους να ξεπερνούν τους 70.000.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους στην Τουρκία και του εντεινόμενου ρατσισμού σε βάρος τους, πέρα από τις εκστρατείες απέλασης και τις αποφάσεις που περιορίζουν τη ζωή τους.

Επίσης, πιστεύουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση που αποφάσισε η Άγκυρα στη βόρεια Συρία και η προσπάθεια «συμφιλίωσής της» με τη Δαμασκό, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «ασφαλούς» περιοχής για την εγκατάσταση των σύρων προσφύγων και τον διωγμό τους από την Τουρκία.

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνονται πληροφορίες για την οργάνωση του ταξιδιού. Οι πρόσφυγες καλούνται να έχουν μαζί τους υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει το «Καραβάνι του φωτός» και πώς θα επιδιώξει να φτάσει στην Ευρώπη. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως θα χωριστεί σε ομάδες 50 ατόμων.

Σε αυτή την φάση δεν είναι ξεκάθαρη η στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην πορεία των προσφύγων. Εάν δηλαδή η Άγκυρα θα επιλέξει να ανοίξει τα σύνορα της ή όχι.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!