Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» προειδοποιεί την Ελλάδα

Στην στρατηγική των προκλητικών δηλώσεων ποντάρει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανέλαβε τις απειλές προς την χώρα μας λίγο πριν αναχωρήσει για την Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Και συνέχισε: «Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ». Η τελευταία φράση του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί στίχο τραγουδιού για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και προειδοποιεί για την στρατιωτική ετοιμότητα της Τουρκίας. 

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 ενώ υποστήριξε για το ίδιο ζήτημα, η Ελλάδα «υπολογίζει» τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών και «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες» μας.

Από την πλευρά της η Αθήνα ενημέρωσε χθες ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕ/ΑΕ Borrell και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο απέστειλε άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι χθες η Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να απέχει από την επιθετική ρητορική και να σέβετται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ. Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε ότι «οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022».

Συνάντηση Δένδια με Κατρίν Κολονά

Συνάντηση με την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά (Catherine Colonna) θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:20 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο (γύρω στις 18:30), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να εξετασθούν οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!