Εξιτήριο για τους δύο δόκιμους που επιστρέφουν στην Ελλάδα – Καθυστερεί η νεκροψία της 19χρονης Θάλειας
Αναπάντητα ερωτηματικά εξακολουθεί να έχει η υπόθεση του ξαφνικού θανάτου της 19χρονης ναυτικής δοκίμου Θάλειας Κορδαμπάλου από τη Λάρισα, η οποία «έσβησε» σε νοσοκομείο της Νάπολης όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα το βράδυ της Τρίτης από το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Προμηθέας» όπου επέβαινε στο πλαίσιο του θερινού εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Ακόμη δεν έχει αρχίσει η νεκροψία, ωστόσο εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι οι άλλοι δύο δόκιμοι της Σχολής που επέβαιναν στον «Προμηθέα» και που παρουσίασαν συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε δηλητηρίαση, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο της Νάπολης στο οποίο είχαν εισαχθεί.
Οι δύο ναυτικοί δόκιμοι θα επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα, καθώς το «Προμηθεύς» αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή στη Σαλαμίνα, ενώ η φρεγάτα «Κανάρης» που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό ταξίδι θα φτάσει στο ναύσταθμο σήμερα τα μεσάνυχτα.
«Δεν ξέρουμε το αίτιο του θανάτου της, δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου» είπε νωρίτερα στο protothema.gr πηγή του Πολεμικού Ναυτικού διευκρινίζοντας ότι όλοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής που θα γίνει στη Νάπολη από Ιταλό ιατροδικαστή και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην κοπέλα.
Ακόμη όμως και η διενέργεια της νεκροψίας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Ενώ οι Ιταλοί είχαν δεσμευτεί για την πραγματοποίηση της νεκροψίας-νεκροτομής σήμερα το πρωί, τελικά η διαδικασία καθυστερεί με την ελληνική πλευρά να πιέζει τις αρχές της Νάπολης για όσο το δυνατόν ταχύτερη διενέργεια της εξέτασης. Στη Νάπολη βρίσκονται οι συντετριμμένοι γονείς της Θάλειας Κορδαμπάλου, δύο στρατιωτικοί γιατροί και μία νοσηλεύτρια που ταξίδεψαν στην Ιταλία ειδικά για την αντιμετώπιση της άγνωστης ασθένειας που προκάλεσε το θάνατο της 19χρονης δοκίμου και ο ακόλουθος άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.
Ο αιφνίδιος θάνατος της Θάλειας
Ένα από τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στο θάνατο της 19χρονης ναυτικής δοκίμου είναι η δηλητηρίαση. Από τις 18 μέχρι τις 21 Αυγούστου το Πλοίο Γενικής Υποιστήριξης «Προμηθέας» και η φρεγάτα «Κανάρης» όπου επέβαιναν οι 158 φοιτητές της Σχολής Ναυτικής Δοκίμων είχαν καταπλεύσει στο Λαγκουλέτ της Τυνησίας. Εκεί η 19χρονη Θάλεια μαζί με τους υπόλοιπους δοκίμους που είχαν άδεια εξόδου είχαν βγει. Η 19χρονη περίπου στις 8 Αυγούστου είχε διαγνωστεί θετική με κορωνοϊό ενώ βρισκόταν εν πλω με το πλοίο «Προμηθέας». Μετά την αποθεραπεία της, η Θάλεια έλαβε άδεια και βγήκε εξόδου στην Τυνησία αφού είχε τεστ Covid με αρνητικό αποτέλεσμα 4-5 ημέρες πριν τα δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καταπλεύσουν στο λιμάνι της Λαγκουλέτ.
Τι ψάχνουν τώρα από το Πολεμικό Ναυτικό; Πού γευμάτισε στο λιμάνι της Τυνησίας η άτυχη 19χρονη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων η Θάλεια μαζί με άλλους συναδέλφους της έφαγε σε πολύ γνωστή αλυσίδα fast food, μία από τις τρεις ημέρες που οι φοιτητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έμειναν στο Λαγκουλέτ. Και αυτό παρά τις αυστηρές οδηγίες που δίνονται στους δοκίμους και στα πληρώματα των πλοίων να προσέχουν πάρα πολύ τι καταναλώνουν σε αυτές τις χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως στις οδηγίες τους τονίζεται ότι ακόμη και τα δόντια τους πρέπει να τα πλένουν μόνον με εμφιαλωμένο νερό!
Αμέσως μετά την αναχώρηση των δύο πολεμικών πλοίων από την Τυνησία και συγκεκριμένα το βράδυ ανάμεσα 22 και 23 Αυγούστου, η Θάλεια εμφάνισε υψηλό πυρετό. Στις 23 Αυγούστου το απόγευμα το πλοίο κατέπλευσε εσπευσμένα στη Νάπολη προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία η δόκιμος που είχε εμφανίσει πυρετό απροσδιόριστης αιτιολογίας που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Στις 24 Αυγούστου το πρωί η κατάστασή της επιδεινώθηκε και εισήχθη επειγόντως στη ΜΕΘ με τη διάγνωση να μιλά για σηψαιμία. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η άτυχη Θάλεια κατέληξε την επόμενη μέρα.
«Ήταν ένα θαρραλέο κορίτσι αλλά άτυχο»
Συντετριμμένοι είναι οι κάτοικοι στη συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα μετά τον ξαφνικό θάνατο της 19χρονης ναυτικής δοκίμου. Κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι η αγαπημένη τους Θάλεια που έφυγε από τον τόπο της για να κυνηγήσει το μεγάλο της όνειρο, δεν είναι πια στη ζωή.
Πριν ένα χρόνο η 19χρονη γιόρταζε μαζί με τους γονείς της και τον αδερφό της, την επιτυχία της για την είσοδό της στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη, λένε στο protothema.gr άτομα που τη γνώριζαν προσωπικά, καθώς ήταν η δεύτερη φορά που έδινε πανελλήνιες και το πείσμα της για να πετύχει, ήταν μεγάλο.
Όλοι στη γειτονιά της κάνουν λόγο για μια κοπέλα τολμηρή , γεμάτη όνειρα και προσδοκίες για τη ζωή. Μάλιστα, είχε συχνή επικοινωνία με την οικογένειά της και τους ενημέρωνε μέσα από το πλοίο πως ήταν καλά στην υγεία της. Δυστυχώς, το πρώτο της εκπαιδευτικό ταξίδι έμελλε να ήταν και το τελευταίο για τη Θάλεια, καθώς έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή. Είχαν απομείνει μόλις λίγες ημέρες από το 40ημερο ταξίδι της με τους υπόλοιπους ναυτικούς δόκιμους που θα επέστρεφε στην αγκαλιά των γονιών της, στη Λάρισα.
Σύμφωνα με πρόσωπο από το οικογενειακό της περιβάλλον το οποίο μίλησε στο protothema.gr αναφέρει ότι η επιδείνωση της υγείας της ήταν ραγδαία: «Δυστυχώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία από τη στιγμή που μας ενημέρωσαν πως η Θάλεια δεν ήταν καλά. Στις 23 Αυγούστου, κάλεσαν οι γιατροί τους γονείς της και τους είπαν ότι έχει ανεβάσει πυρετό. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα εξάνθημα στο πόδι και σηψαιμία. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, τη διασωλήνωσαν και μετά ενημέρωσαν τους γονείς της, όλα έγιναν πολύ γρήγορα… έφυγε αναπάντεχα το κορίτσι».
Ο αδελφός της 19χρονης αναφέρθηκε σε όσα γνώριζε η οικογένειά της για την εξέλιξη της υγείας της. «Το πρώτο τηλεφώνημα που είχαμε ήταν από το γιατρό. Ότι δεν είναι καλά, από την ίδια δεν είχαμε κάτι. Ο γιατρός μας είχε πει ότι έχει βγάλει ένα εξάνθημα στο πόδι, έχει λίγο πυρετό αλλά ελεγχόμενο και νιώθει κόπωση στα γόνατα.Μας πήραν να μας πουν ότι διασωληνώθηκε και πήγανε εκεί οι γονείς μας για να την στηρίξουν.Κάθε φορά που κάνανε στάση μιλούσαμε, για 40 μέρες είχε πάει. Τελευταία εβδομάδα ήταν. Την περιμέναμε πως και πως για την συναντήσουμε από κοντά.Ήταν χαμογελαστή πάντα, αισιόδοξη, με θάρρος, δεν παραπονιόταν ποτέ. Έδωσε και δεύτερη φορά πανελλήνιες για να περάσει στο ναυτικό. Ήταν το όνειρό της από μικρή».