Παρακολουθήσεις: Με θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ απαντά η κυβέρνηση- Εντός Αυγούστου συζήτηση στη Βουλή
Αποφασισμένος να μην μείνει καμιά σκιά γύρω από την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, εν μέσω έντασης στο πολιτικό σκηνικό και έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαβεβαίωσε δε πως παρότι η επισύνδεση ήταν νόμιμη με την προβλεπόμενη έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, εάν το γνώριζε δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί.
«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής υποβάθμισης του κρίσιμου έργου της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια.
Ανοίγει νωρίτερα η Βουλή με συζήτηση για τις παρακολουθήσεις
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα εκκινήσει τις εργασίες της στις 22 Αυγούστου, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του νωρίτερα σήμερα από τον πρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανακοίνωσή του «η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια».
Τόνισε δε ότι «η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας».
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.
Οι θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε δέσμη 4 μέτρων για την ενίσχυση ελέγχου και λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε δημιουργικές προτάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα προβλέπει ότι και δεύτερος εισαγγελέας Εφετών θα υπογράφει για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, κάτι που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
1.Ενίσχυση εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
2.Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ
3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα
4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για ενίσχυση εσωτερικού ελέγχου, διαφάνειας, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού
Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επιπλέον δικλείδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που αφορούν στην επαναφορά από της έγκρισης και από Εισαγγελέα Εφετών, εκτός του Εισαγγελέα της ΕΥΠ.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Στην αντεπίθεση βγήκε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την παρέμβαση του εμφανίζεται άμοιρος ευθυνών, επιδιώκει να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, ενώ δεν φωτίζει καμία σκιά.
«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη(…) Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας (…)Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια», επισήμανε σε γραπτή του δήλωση.
Τους οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργού διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ.
«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του. Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Αντίστοιχα το ΚΚΕ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες να κρύψει (…) την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που οδηγεί στο απόλυτο “σκοτάδι” τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών».