Απογραφή: Γεννάτε γιατί… χανόμαστε! – Χαμός στο Twitter
Η λέξη «απογραφή» έγινε, λοιπόν, μία από τις κορυφαίες τάσεις (trend) στο Twitter στην Ελλάδα και οι χρήστες, πότε προβληματισμένοι, ποτέ οργισμένοι και συνήθως με σαρκασμό και χιούμορ, σχολιάζουν τα αποτελέσματα, με αρκετούς εξ αυτών να καταγγέλλουν ως «αναξιόπιστη» την απογραφή και πολλούς άλλους να ζητούν μέτρα από το κράτος.
Για τη διαδικασία
Το γεγονός ότι η απογραφή του 2021 διήρκησε περίπου επτά μήνες, όπως έγραψαν πολλοί, σχολίασε με χιούμορ ένας χρήστης του Twitter.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του, «Μειωθήκαμε, λέει, κατά 350.000. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να μας μετρήσουν, έχουμε μειωθεί κι άλλο…».
Για το brain drain
Το πραγματικό πρόβλημα της μετανάστευσης πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό, και για να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη, αλλά και για να αποφύγουν τα γνωστά μειονεκτήματα της χώρας μας, που δεν οφείλονται μόνο στα μνημόνια, ανέδειξαν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως επισημαίνεται σε μία ανάρτηση, «Υπονοούν οτι η μείωση του πληθυσμού οφείλεται στην υπογεννητικότητα & όχι στην μετακίνηση ανθρώπων προς χώρες με μεγαλύτερη αξιοκρατία, λιγότερη διαφθορά και περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη & επαγγελματική καταξίωση!».
Ο φεμινιστής
Ένα από τα στοιχεία που ανέδειξε η απογραφή είναι και το γεγονός ότι, αριθμητικά, οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών.
Κάτι που δεν ισχύει και στην πολιτική, όπως παρατήρησε ένας χρήστης – και να ήταν μόνο η πολιτική…
«Η Ελλάδα αποτελείται κατά 51,3% από γυναίκες, αλλά εκπροσωπείται στη Βουλή από 18,3%. Λογικό», γράφει χαρακτηριστικά.
Το ΠΑΣΟΚ «το ορθόδοξο»
Σχεδόν αδύνατο να λείψει από τις τάσεις στο Twitter νοσταλγός του λεγόμενου «ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου).
«Πρώτα έπεσε το ΠΑΣΟΚ και έπειτα ξεκίνησε να μειώνεται ο πληθυσμός. Να λέτε όλη την αλήθεια στον κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά χρήστης με το όνομα «Pasok Orthodoxo».
Ο… «εκλογολόγος»
Τους λόγους για τους οποίους ήταν απαραίτητη η απογραφή, αλλά και την «αναξιοπιστία» των αποτελεσμάτων της, αναλύει έτερος χρήστης των social media.
Όπως τονίζει, «η απογραφή είναι απαραίτητη για τις εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να πάμε στις κάλπες με καταλόγους του 2011. Τα νούμερα έχουν βγει από την κοιλιά τους», υποστηρίζει.
Περί αξιοπιστίας
Την προσωπική του εμπειρία από την απογραφή 2021 περιέγραψε ένας φοιτητής, προκειμένου να καταδείξει ότι η διαδικασία δεν ήταν αξιόπιστη και, κατά συνέπεια, και τα αποτελέσματά της.
Ο εν λόγω φοιτητής ανέφερε ότι δεν απεγράφη στην επαρχία, όπου σπουδάζει, και όταν πήγε στο σπίτι του στην Αθήνα, οι γονείς του είπαν ότι… δήλωσαν ψεύτικα στοιχεία «για πλάκα», όπως έγραψε, και «δεν απόγραψαν κανένα από τα 3 παιδιά τους». (Ωραία πλάκα… τα θερμά μας!)
Ο απαισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής
Την απογοήτευσή του, όχι μόνο για τα αποτελέσματα της απογραφής, αλλά κυρίως για την έλλειψη κινήτρων προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυμός της χώρας μας, εκφράζει ο κάτωθι χρήστης του Twitter, με την ανάρτησή του.
Ο/Η ψυχαναγκαστικός/ή
Χιούμορ περί… ψυχαναγκασμού σε μία άλλη ανάρτηση για την απογραφή. Και εδώ που τα λέμε, σε πολλούς αρέσουν τα… στρογγυλά νούμερα!
Αποτελέσματα… «τρέλα»!
Ο εν λόγω χρήστος θα προτιμούσε, πάντως, εκτός από πληθυσμιακά κριτήρια, η απογραφή να είχε και… νευρολογικά! Με τόσες δολοφονίες τον τελευταίο χρόνο, δεν έχει κι άδικο…
Να δοθούν κίνητρα
Ένας από τους πολλούς χρήστες του Twitter, που ζητά να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία, βοηθώντας τα νέα ζευγάρια, αλλά και στηρίζοντας τους τρίτεκτους και πολύτεκνους, και κατηγορεί τους πολιτικούς – ανεξαρτήτως κόμματος – ότι για εκείνους η μόνη λύση είναι οι «επενδυτές».
Περί αργοπορίας
Μετά τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, ήρθε – μέσω ανάρτησης – και η «ελληνική»… αργοπορία!
Ο Τζιμάκος
Χωρίς λόγια…