Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Συντριβή Αντόνοφ: Ξεκίνησε η εργασία καθαρισμού από το ΤΕΝΞ του «ύποπτου χώρου» της πρόσκρουσης από τα άσκαστα πυρομαχικά

Άρχισε σήμερα το πρωί, με το πρώτο φως, από το έμπειρο προσωπικό των ναρκαλιευτών του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), η επιχείρηση καθαρισμού από τα άσκαστα πυρομαχικά του «ύποπτου χώρου» της περιοχής της πτώσης του μοιραίου Αντόνοφ An-12, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εργασίες διακόπηκαν για λόγους ασφαλείας χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, όταν και μεταφέρθηκαν οι σωροί και των οκτώ νεκρών μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους από το σημείο της πτώσης.

Οι ναρκαλιευτές επανήλθαν στην περιοχή σήμερα νωρίς το πρωί με το πρώτο φως και ξεκίνησαν την έρευνα πρώτα από τα σημεία του «ύποπτου χώρου» που υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, ώστε να ακολουθήσουν άμεσα μετά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που με τη σειρά τους θα έλεγχαν και θα αποκαθιστούσαν όλες τις βλάβες, ώστε το δυνατόν συντομότερα όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να έχουν στο 100% ηλεκτρισμό.

Στη συνέχεια, μετά αυτήν την πρώτη χρονικά αποστολή και αφού απομακρυνθούν όλα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει η συστηματική μέτρο-προς-μέτρο εκκαθάριση του συνόλου του «ύποπτου χώρου». Στο σημείο αυτό να διευκρινισθεί ότι «ύποπτος χώρος» ή «μολυσμένη περιοχή», στη στρατιωτική γλώσσα των ναρκαλιευτών σημαίνει μία περιοχή που έχει διάσπαρτα άσκαστα πυρομαχικά και επομένως δεν μπορεί να αποδοθεί στο κοινό.

Επομένως, οι ναρκαλιευτές θα έχουν πολύ δουλειά για το επόμενο διάστημα, καθώς η επίμονη και υπεύθυνη εργασία τους δεν πρόκειται να τελειώσει σε μία-δύο μέρες, αφού ως «ύποπτος χώρος» λογίζεται πλέον ένας νοητός κύκλος με κέντρο το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους και ακτίνα περίπου 500 μέτρα ολόγυρα. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι το έργο των ναρκαλιευτών του ΤΕΝΞ δυσκολεύει και η παρουσία των χωραφιών με το καλαμπόκι και τους ηλίανθους που γειτνιάζουν στην περιοχή και τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν μέτρο-προς-μέτρο μην τυχόν έχουν πεταχτεί από την πρόσκρουση του αεροσκάφους και την έκρηξη που επακολούθησε πυρομαχικά που τώρα ελλοχεύουν στις ρίζες των δυτών καλαμποκιού και ηλίανθου.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το μοιραίο Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών από τη Σερβία και πιο συγκεκριμένα βλημάτων όλμων, ως ακολούθως:

Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων των 60 mm
Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων των 82 mm
Φωτιστικά βλήματα όλμων των 82 mm
Το προσωπικό του ΤΕΝΞ μέσα στον «ύποπτο χώρο» δρα συστηματικά με αντικειμενικό σκοπό τον εντοπισμό, περισυλλογή και εξουδετέρωση, όλων των άσκαστων πυρομαχικών. Στη συνέχεια τα πυρομαχικά αυτά θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο, συνήθως ένα πεδίο βολής, όπου με ελεγχόμενη έκρηξη, που θα προκληθεί από τους ναρκαλιευτές, θα καταστραφούν.

Υπάρχει βεβαίως πάντα και η περίπτωση της επιτόπιας καταστροφής με ελεγχόμενη έκρηξη κάποιου πυρομαχικού που λόγω της κατάστασής του είναι επικίνδυνο να μεταφερθεί με τα χέρια. Αυτό όμως είναι κάτι που αποφασίζεται από τους ναρκαλιευτές ανά περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση όμως η όλη επιχείρηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!