Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Η συνήθεια που αυξάνει 50% τον κίνδυνο – Η λύση που σώζει
Πιο επιρρεπείς σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές είναι οι υπάλληλοι γραφείου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας. Τα νέα ευρήματα δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα, που προειδοποιεί εδώ και δεκαετίες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον καθιστικό τρόπο ζωής και ιδιαίτερα για συγκεκριμένα όργανα, όπως η καρδιά.
Η νέα, κινεζική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Cardiology, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 100.000 ενηλίκων, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που κάθονται για οκτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με καρδιακή προσβολή ή καρδιακό επεισόδιο. Τα ευρήματα αυτά κρούουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για τους υπαλλήλους γραφείου, που εργάζονται για 8 ώρες σε καθιστικές δουλειές.
Οι άνθρωποι με αυτή την καθημερινή συνήθεια έχουν επίσης 49% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με εκείνους που κάθονται 4 ώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση του χρόνου που περνούν καθισμένοι και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να ωφελήσουν τόσο πολύ αυτούς τους ανθρώπους, όσο θα ωφελούσε κάποιον να μειώσει το κάπνισμα.
Οι ακαδημαϊκοί της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και του Peking Union Medical College παρακολούθησαν 105.677 ενήλικες για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 21 χώρες, είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη και ρωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθισμένοι σε εβδομαδιαία βάση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με το πόσο χρόνο ισχυρίστηκαν ότι περνούν καθισμένοι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν, στη συνέχεια, τα αρχεία υγείας τους για τα επόμενα 11 χρόνια.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης, καταγράφηκαν, μεταξύ των συμμετεχόντων, περισσότεροι από 6.200 θάνατοι, 2.300 καρδιακές προσβολές, 3.000 εγκεφαλικά επεισόδια και 700 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας — αν και δεν ήταν όλες θανατηφόρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σωματική άσκηση συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των κινδύνων που προκαλεί η καθιστική ζωή. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν περισσότερο -περίπου 12,5 ώρες την εβδομάδα- είχαν μόλις 17% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Αντίθετα, όσοι δεν γυμνάζονταν αρκετά -περί τις 2,5 ώρες την εβδομάδα- παρουσίαζαν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής.
Οι ερευνητές επεσήμαναν, επιπλέον, ότι όσοι κάθονται πολλές ώρες την ημέρα και ασκούνται αρκετά, έχουν παρόμοιο κίνδυνο θανάτου ή εμφάνισης καρδιακής νόσου με εκείνους που κάθονται σπάνια.
Ένα σημαντικό εύρημα των ερευνητών είναι ότι το 8,8% των θανάτων και το 5,8% των περιπτώσεων καρδιοπάθειας που καταγράφηκαν κατά την περίοδο μελέτης οφείλονταν στη συνδυασμένη επίδραση του υπερβολικού χρόνου που περνούσαν οι άνθρωποι καθισμένοι και της σωματικής αδράνειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αριθμοί αυτοί είναι παρόμοιοι με εκείνους που οφείλονται στο κάπνισμα, που «άγγιζαν» το 10,6% και 6,6% αντίστοιχα.
H επικεφαλής συγγραφέας, Wei Li ισχυρίστηκε ότι τα νέα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τους ανθρώπους να σταματήσουν να περνούν τόσες ώρες καθισμένοι στην καθημερινότητά τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν περισσότερο δραστήριοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις συστάσεις του NHS, οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως τρέξιμο.
Θα πρέπει επίσης να κάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα. «Αυτή η μελέτη προσθέτει σε όσα ήδη γνωρίζουμε για τη δραστηριότητα και την υγεία μας, δείχνοντας ότι το να κάθεσαι για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα ενέχει αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», διαβεβαιώνει η Chloe MacArthur από το British Heart Foundation.