Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Δημήτρης Σούρας: Ψυχοπαθητική η προσωπικότητα της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan, Δημήτρης Σούρας, μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το πόρισμα των ιατροδικαστών σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας και καταθέτει τη δική του επιστημονική άποψη για τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες, που σόκαραν την κοινή γνώμη.

Επιπλέον, ο γνωστός ψυχίατρος εξηγεί το κατά πόσο και γιατί το lockdown και η καραντίνα επηρέασαν την ψυχική υγεία των ανθρώπων που χρειάστηκε να μείνουν κλεισμένοι για αρκετό χρονικό διάστημα στο σπίτι τους.

Μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών, που δείχνει εγκληματική ενέργεια από ασφυξία, ποια είναι η γνώμη σας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου;

Είχα πρωτοπεί, μετά την κεταμίνη, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσωπικότητα που λέγεται ψυχοπαθητική, δηλαδή χωρίς συναισθήματα, χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές, απότομη, ψυχρή και βίαιη. Ενας τέτοιος άνθρωπος είναι αυτός που εγώ ονομάζω ο «ήρωας του κακού», δηλαδή ο εν δυνάμει δολοφόνος, ο κακός εγκληματίας. Εχουμε δει πολλές προσωπικότητες τώρα τελευταία, τον Μπάμπη των Γλυκών Νερών, τον Ροδίτη δολοφόνο της Τοπαλούδη, τον δολοφόνο του Σεργιανόπουλου, τη βιτριολίστρια, τον δολοφόνο της φαρμακοποιού της Καβάλας και τόσους άλλους. Μιλάμε για μια διαταραχή προσωπικότητας και όχι για ψυχική ασθένεια.

Υπάρχουν συνένοχοι σε αυτή την ιστορία;

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας προσωπικότητας τα βλέπουν όλοι, ιδίως τα άτομα της οικογένειας. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υποπτευθεί μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Κανείς όμως δεν έκανε και κάτι για να το σταματήσει. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν αν ήξερε τουλάχιστον για το παιδί που πέθανε στο σπίτι του. Αυτό θα φανεί από τις καταθέσεις και τις ανακρίσεις στο Ανθρωποκτονιών.

Η στάση του συζύγου, Μάνου Δασκαλάκη, τι δείχνει;

Έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο ανώριμο. Πίστεψε ότι ήταν ο πρωταγωνιστής των ημερών, έδινε συνεντεύξεις και προσπαθούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Δεν απαντούσε στην ερώτηση που επανειλημμένως του ετέθη: «Καλά, πέθαναν τρία παιδιά και αυτό δεν σε έβαλε ποτέ σε κάποια σκέψη;». Και ενώ στην αρχή παρουσιάστηκαν ως το ιδανικό ζευγάρι, στο τέλος «έδωσε στεγνά» τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι αυτή είναι η δολοφόνος της Τζωρτζίνας.

Γιατί τόσα εγκλήματα τελευταία, και ιδιαίτερα γυναικοκτονίες;

Η βία γεννιέται στο σπίτι. Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό. Όταν δημιουργήσουμε βίαια παιδιά ή επιτρέψουμε να δημιουργηθούν, γιατί δεν βάζουμε όρια, τότε είναι σαν να αφήνουμε τον αυριανό δολοφόνο. Αν προσθέσουμε και το σύνδρομο του μιμητισμού λόγω των social media και των ΜΜΕ και αν αναφερθούμε και στην «ατιμωρησία» και στους νόμους, που επιτρέπουν στους εγκληματίες να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, τότε καταλαβαίνετε γιατί έχουμε αυτή την τρομερή αύξηση. Στο θέμα των γυναικοκτονιών τα πράγματα είναι πιο «απλά», γιατί δυστυχώς οι γυναίκες δεν τολμούσαν να καταγγείλουν τη βιαιότητα του άνδρα, ακόμα και από το πρώτο χαστούκι. Η πρόληψη είναι η μαγική κουβέντα, δηλαδή συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας. Δηλαδή διορισμός των ειδικών στα σχολεία, εκπαίδευση μαθητών και δασκάλων και, πάνω από όλα, η διάσημη σχολή γονέων, σε μηνιαίες συνευρέσεις, που θα βοηθήσει στην κατανόηση και θεραπεία των προβλημάτων. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να ενημερώσει τον κόσμο με συγκεντρώσεις σε κοινότητες και δήμους και πιθανώς με ειδικά προγράμματα, τουλάχιστον στην κρατική τηλεόραση, και το υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία για τα εγκλήματα. Οταν ο δολοφόνος που σκότωσε με μπαλτά και έλιωσε το κεφάλι της γυναίκας του στη Ζάκυνθο, αντί για δις ισόβια, βγαίνει έξω στα εννέα χρόνια (54 ετών) λόγω έντιμου προτέρου βίου και «άριστης διαγωγής» την περίοδο της φυλάκισης, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει πλέον σωτηρία. Μην ξεχνάτε ότι ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου τρεις μήνες πριν αποφυλακιστεί σκότωσε αναίτια τον συγκάτοικό του.

Ενώ στην αρχή παρουσιάστηκαν ως το ιδανικό ζευγάρι, στο τέλος ο Μάνος την «έδωσε στεγνά» ότι αυτή είναι η δολοφόνος της Τζωρτζίνας

Είναι καλό τελικά να επισκεπτόμαστε ψυχολόγους και ψυχιάτρους;

Θα έλεγα ότι είναι υποχρεωτικό όταν υπάρχουν προβλήματα ή όταν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν ψυχιατρικοποιούμε την Ελλάδα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, για να ζήσουμε καλύτερα, με υγεία και περισσότερα χρόνια.

Το lockdown και όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έχουν επηρεάσει τον Έλληνα;

Το lockdown έχει αυξήσει τις αγχώδεις διαταραχές, τις καταχρήσεις και τη χρήση ουσιών. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είναι ενθαρρυντικά. Οποιαδήποτε όμως ασθένεια, αν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να θεραπευτεί. Χρειάζεται φαρμακευτική παρακολούθηση (follow up), φαρμακευτική αγωγή και, πάνω από όλα, μέριμνα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!