Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης που στοχεύει στο εσωτερικό κοινό (βίντεο)

Στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας στο Αιγαίο, τα μέτρα κατά της ακρίβειας, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι παρά πολύ σαφή προς την Τουρκία. «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι παρά πολύ σαφή. Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχει και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε την Άγκυρα «να σταματήσει αυτή η επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη».

«Εγώ θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε ως γείτονες να μπορέσουμε να επιλύουμε τα θέματα τα οποία έχουμε. Εγώ προσωπικά και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό κοινό. Εμείς θα συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία διατηρήσει σκληρή στάση κατά της Ελλάδας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τι θα πράξει η Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν είμαι αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Όπως γνωρίζετε άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και προφανώς εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και αν φοβάται ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα θα δυσκολέψει την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

«Δεν έχω να προσθέσω τίποτα για το θέμα αυτό. Έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της απερίσπαστη από όλη την φιλολογία. Έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι παρά  πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία επανέρχεστε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Φυσικό αέριο-«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο»

Για τον περιορισμό του φυσικού αερίου που φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές και το ενδεχόμενο να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση μαζί με τα ευρωπαϊκά κράτη να ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή μία πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το 70% της εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας κατευθύνεται προς την ηλεκτροπαραγωγή. Έχουμε προχωρήσει σε σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Η χώρα μας όμως όπως έχω πει είναι έτοιμη οφείλει να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Αυτό θα έχει πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και για την Ρωσία. Αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σενάριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

«Τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση για το σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας. Ωστόσο η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση να μην προχωρήσει σε οριζόντια αλλά σε στοχευμένα μέτρα προκειμένου να ανακουφίσει πρώτα τους πιο ευάλωτους.

«Θα τονίσω ότι τα μέτρα που είναι πολύ σημαντικά ειδικά στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος είμαστε σε θέση να τα πάρουμε επειδή έχουμε επαναφέρει την δημοσιονομική ισορροπία. Όσο αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία τόσο μεγαλύτερα περιθώρια έχουμε. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Τα οριζόντια μέτρα πολλές φορές δεν αποδίδουν. Συχνά οι μειώσεις στα καύσιμα δεν περνούν στον καταναλωτή άρα θα εξακολουθούμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον χαρακτήρισε «ανάσα» για τους πολίτες το Fuel pass 2. «Συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει στηριχθεί με παρεμβάσεις όπως του κατώτατου μισθού και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και ξέρω ότι κάποιοι συμπολίτες μας τα βγάζουν δύσκολα μέτρα. Γι’ αυτό δεν υλοποιούμε οριζόντια μέτρα που θα είχαν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όχι το αναμενόμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά των καυσίμων καθώς η αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να φανούν και στους καταναλωτές. «Η αποκλιμάκωση πρέπει να περάσει στην αντλία. Θα επιβάλλουμε τα πρόστιμα στην αντίστοιχη περίπτωση που αυτό δεν θα συμβεί. Δεν μπορεί να αργούν να αποκλιμακωθούν οι τιμές (σ.σ. της βενζίνης) όταν πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου. Το κράτος έχει τις κανονιστικές δυνατότητες όταν θεωρεί ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!