Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

«Πόρισμα ακούμε και πόρισμα δεν βλέπουμε» – Η απάντηση της  χήρας Τράγκα για τη δέσμευση της περιουσίας της και το θησαυρό

Η Μαρία Καρρά, η χήρα του Γιώργου Τράγκα, είναι έτοιμη να προσφύγει κατά της διάταξης με την οποία δεσμεύτηκε η προσωπική της περιουσία και δηλώνει πως δεν είναι αυτή στην οποία πρέπει να στραφούν οι έρευνες και πως η ίδια δεν έχει λάβει μέρος σε καμία παράνομη πράξη. Τη νομική εκπροσώπηση της κ. Καρρά ανέλαβε πριν από λίγες μέρες ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, ο οποίος  χαρακτήρισε «δυσθεώρητα» τα περιουσιακά στοιχεία που ακούγονται και  έκανε λόγο για «εικαζόμενα περιουσιακά στοιχεία» τα οποία προβάλλονται στα ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι αυτά δεν προκύπτουν από τον έλεγχο της δημόσιας Αρχής. Σημείωσε επίσης ότι έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί της κ. Καρρά και ενώ έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε, «δεν μας έχει κοινοποιηθεί η διάταξη που δεσμεύεται ο λογαριασμός».

Ο κ. Μαντάς τόνισε ότι η θέση της εντολέως του είναι ότι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία είναι κατά πολύ υποδεέστερα από τα ποσά που ακούγονται, σημειώνοντας ότι είναι σύμφωνα και ευθυγραμμισμένα με το «πόθεν έσχες» και τις δηλώσεις. «Δεν μπορούμε να απαντάμε και δεν πρέπει να απαντάμε με εικαζόμενα στοιχεία», σημείωσε ο κ. Μαντάς, αποκαλύπτοντας ότι «στοιχεία από το πόρισμα βλέπουν τη δημοσιότητα και το πρόσωπο που το αφορά δεν έχει ακόμα αποκτήσει πρόσβαση στο πόρισμα για να μπορεί να απαντήσει». «Πόρισμα ακούμε και πόρισμα δεν βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιδίωξη της εντολέως μου για να αποφύγει το φορολογικό έλεγχο στην Ελλάδα» και σημείωσε πως «αν η φορολογική αρχή εναντιώνεται στη θέση του (ότι ο Γιώργος Τράγκας είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού), τότε πρέπει να την καλέσει για εξηγήσεις».

Τέλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε ένας φορολογικός έλεγχος, ενώ ο Γιώργος Τράγκας ήταν εν ζωή, για κάποιους λόγους σταμάτησε και τώρα λίγα χρόνια μετά κι ενώ έχει φύγει από τη ζωή, έρχονται και ζητούν να λογοδοτήσει η οικογένειά του.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τράγκας, ο μεγάλος γιος του δημοσιογράφου, ζητάει διαφάνεια. «Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή έρευνας. Η έρευνα και η διαφάνεια είναι το ζητούμενο. Από τα θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα μπορούσαν να έχουν αντίλογο μόνο από την πλευρά του εκλιπόντος και δημιουργούν σε όλους μας το παράπονο γιατί αυτά δεν έλαβαν χώρα εν ζωή του εκλιπόντος», δήλωσε ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα, Νίκος Αγαπηνός.

Ο Γιώργος Τράγκας έδινε εικονικές αποδείξεις σε επιχειρηματίες

Τον τρόπο που ο Γιώργος Τράγκας προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα ποσά που λάμβανε αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος. Έπειτα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στην Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είχε γίνει γνωστό ότι ο Γιώργος Τράγκας απειλούσε με δημοσιεύματα επιχειρηματίες και τους ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, ορισμένες φορές και με τη μορφή «μηνιάτικου» για να μη δυσφημούνται οι εταιρείες τους. Για αυτές τις συνεννοήσεις, όταν παραλάμβανε ποσά από επιχειρηματίες, εξέδιδε εικονικές αποδείξεις, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει μια εικόνα νομιμοφάνειας των εσόδων που λάμβανε από αυτές τις συναλλαγές. Όπως φάνηκε από τα στοιχεία που προσκόμισαν στις Αρχές οι επιχειρηματίες, αυτές οι αποδείξεις δεν είχαν πάνω τους κάποιο φορολογικό στοιχείο και ήταν ουσιαστικά εικονικές. Παράλληλα, στο πόρισμα των 60 σελίδων αναφέρεται ρητά ότι ο Γιώργος Τράγκας έχει υποπέσει στο αδίκημα της εκβίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 μία από τις συστημικές τράπεζες απευθύνθηκε στις Αρχές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ύποπτες συναλλαγές στους λογαριασμούς του Γιώργου Τράγκα, χωρίς ωστόσο να διερευνηθεί κάτι.

«Το ΣΔΟΕ τον έψαχνε από το 2003, αλλά σταμάτησαν όλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές Αρχές επικεντρώνονται στους ελέγχους που γίνονταν στο παρελθόν στον Γιώργο Τράγκα για φοροδιαφυγή και σταμάτησαν ξαφνικά το 2004. Το γιατί «πάγωσαν» οι έλεγχοι είναι… μυστήριο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώην γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Δημήτρη Μπατζελή, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχαν ξεκινήσει έρευνες και είχε διαπιστωθεί αγορά βίλας στην Κέρκυρα μέσω offshore. Σύμφωνα με τον κ. Μπατζελή, όλα σταμάτησαν μετά τις εκλογές του 2004 και την αποχώρησή του. «Το 2003 από το ΣΔΟΕ έγινε έλεγχος στις επιχειρήσεις του κ. Τράγκα. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ, οι οποίες μαζί με τις υπερημερίες έφτασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, είχαμε διαπιστώσει αγορά, μέσω offshore εταιρείας, βίλας στη βόρεια Κέρκυρα, η οποία απεδείχθη ότι ήταν ιδιοκτησίας του κ. Τράγκα. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ελέγχους “πόθεν έσχες” και απόκρυψης εισοδήματος, οι οποίοι μετά τις εκλογές του 2004 και μετά την αποχώρησή μου δεν προχώρησαν. Εκφράζω την απορία μου ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα και όχι μετά θάνατον», είπε ο κ. Μπατζελής στον ΑΝΤ1.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 17/6

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!