Τουρκία: Ανακωχή από την εμπρηστική ρητορική μέχρι τις Συνόδους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Επιχείρηση να χαμηλώσει τους τόνους ξεδιπλώνει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία ενόψει της Συνόδου των αρχηγών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη και της τακτικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου.
Σε αυτή την τακτική εντάσσονται οι χθεσινές προσεγγίσεις των Τούρκων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς τους Έλληνες ομολόγους τους παρά την ρητή εντολή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό να διακοπούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας αντάλλαξε χειραψία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Οχρίδα και ο Νίκος Δένδιας είχε ένα ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» ήταν μία από τις φράσεις που είπε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στον Τούρκο ομόλογο του.
Σύμφωνα με αναλυτές η Τουρκία το τελευταίο διάστημα είχε υψώσει κατακόρυφα τους τόνους στο Αιγαίο αλλά και σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής, όπως το θέμα των Κούρδων της βόρειας Συρίας προκειμένου να πιέσει την Ουάσινγκτον. Στόχος της Άγκυρας είναι να λάβει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τα εξοπλιστικά της, να επαναπροσεγγίσει την Ουάσινγκτον και να παίξει κεντρικό ρόλο στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο αυτή η τακτική μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχει αποδώσει. Αντίθετα η Άγκυρα μετά τις συνεχείς καταδικαστικές δηλώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ για την στάση και τις απαιτήσεις της για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου βρέθηκε απομονωμένη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Βερολίνο αλλά και η Κομισιόν έχουν προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Μάλιστα την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση στο Βερολίνο προκειμένου να καταγραφούν οι προθέσεις της Άγκυρας. Σε αυτήν συμμετείχαν ο στενός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Γερμανού καγκελάριου, Γινς Πλότνερ και εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου για την Ευρώπη και τις Διεθνείς Σχέσεις. Αν και λίγα πράγματα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι ξεκάθαρο ότι συζητήθηκε η τουρκική απειλή για βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Επίσης φαίνεται ότι διαμηνύθηκε στην Άγκυρα να κατεβάσει στροφές και να μην επιλέγει τον δρόμο της σύγκρουσης σε γεωπολιτικά ζητήματα, στο Αιγαίο αλλά και την Συρία.
Από την πλευρά της η Αθήνα είναι επιφυλακτική και δεν θα σταματήσει να ενημερώνει τους συμμάχους και εταίρους της για τις τουρκικές προκλήσεις όταν αυτές συμβαίνουν. Κατά την δική της ανάγνωση οι χθεσινές προσεγγίσεις των υπουργών εντάσσονται στην δική της γραμμή να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και τα ζητήματα με την Τουρκία να λύνονται διπλωματικά.