Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα σε διεθνή φόρουμ Ελλάδα και Τουρκία-Οι πιέσεις των  Δυτικών στην Άγκυρα

Η σκληρή ρητορική που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία κατά της Ελλάδας με αφορμή τα νησιά του Αιγαίου έχουν θορυβήσει την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, που επιθυμούν να δουν αποκλιμάκωση της έντασης.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αχρίδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», το οποίο έχει θέμα: «Διαμορφώνοντας το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, καθώς και με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Παρών στο ίδιο φόρουμ αναμένεται να είναι και ο Τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί κάποιο επίσημο ραντεβού αλλά δεν αποκλείεται να γίνει κάποια ολιγόλεπτη συζήτηση στο περιθώριο του φόρουμ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα του έχει ένα ραντεβού με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, προκειμένου να συζητήσουν για τα γερμανικά τεθωρακισμένα, τα οποία θα παραλάβει η Ελλάδα. Επιπλέον θα συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού.

Στην ίδια σύνοδο θα μετέχει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και γι’ αυτό δίνεται μία καλή ευκαιρία για συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Άλλωστε χθες ο Χολουσί Ακάρ φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. «Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (σ.σ.: Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Ανησυχία σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο

Οι δυτικοί γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη η Τουρκία θα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της και θα επιμένει στις θέσεις της προκειμένου να αποσπάσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τα συμφέροντα της.

Ωστόσο οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν να δουν μία ανάφλεξη στο Αιγαίο. Σε μία περίοδο που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία οι νατοϊκές χώρες θέλουν να υπάρχει ομοφωνία και σύμπλευση μέσα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το μήνυμα που έδωσαν σε συνάντηση στο Βερολίνο την περασμένη Τρίτη.

Σε αυτή την συμμετείχε ο στενός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζεϊκ Σάλιβαν, ο Γερμανός σύμβουλος του καγκελαρίου και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο Βρετανός σύμβουλος Ασφαλείας Στέφεν Λαβγκροβ και ο διευθυντής του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Ερερά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ιμπραήμ Καλίν στην συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Μεσόγειο αλλά και τοπικού χαρακτήρα θέματα όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Η Άγκυρα δηλώνει ότι υπογράμμισε πως δεν θα διακινδυνεύσει τα νόμιμα δικαιώματα της όσον αφορά θέματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο αλλά θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρει διπλωματικές λύσεις στα προβλήματα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!