Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Fuel pass – Διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια και το ποσό ενίσχυσης για τους θερινούς μήνες

Με διευρυμένα εισοδηματικά όρια και αυξημένο ποσό επιδότησης για καθέναν από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού αναμένεται να επανέλθει το fuel pass, ενώ συγχρόνως δρομολογείται παρέμβαση στη χονδρεμπορική ρεύματος.

Η ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών τιμών στα καύσιμα, αλλά και η συνολική λειτουργία της αγοράς αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι η έκταση της ενίσχυσης θα αποφασιστεί με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αποφασίστηκε οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν μετά τις 15 Ιουνίου, ώστε τα νέα μέτρα να ενεργοποιηθούν από τις αρχές Ιουλίου και να διαρκέσουν για όλη την καλοκαιρινή σεζόν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ανακοινωθεί τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του Μαΐου ενώ θα έχει φανεί και η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά τον Ιούνιο.

Επίσης, θα έχουν συμπληρωθεί ακόμη περισσότερες εβδομάδες με… φθηνό αέριο. Όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από τα 100 ευρώ, διασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος, καθώς οι επιδοτήσεις για το ρεύμα έχουν υπολογιστεί με τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου:

  1. Να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, κάτι που θα επιτευχθεί με αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου. Στον 1ο γύρο του fuel pass τέθηκε ως εισοδηματικό όριο το ποσό των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικαιούχων να περιοριστεί στα 2,2 εκατομμύρια σε σύνολο περίπου 5 εκατομμυρίων οδηγών. Η αύξηση του εισοδηματικού ορίου αναμένεται να διευρύνει την περίμετρο, ενώ είναι πιθανό να θεσπιστεί και στο συγκεκριμένο μέτρο η έννοια του «καθαρού εισοδήματος» ώστε να αφαιρούνται από το δηλωθέν ποσό όλοι οι φόροι. Πρόκειται για την πρακτική που θα υιοθετηθεί και στο πλαίσιο των αναδρομικών επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα.
  2. Να αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης. Το ποσό των περίπου 13 ευρώ ανά μήνα που δόθηκε στην πρώτη φάση του προγράμματος δεν θα έκανε αισθητή διαφορά στην παρούσα συγκυρία, καθώς από χθες η μέση τιμή λιανικής έχει προσεγγίσει τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, με τη χθεσινή άνοδο του πετρελαίου στα 124 δολάρια το βαρέλι περιορίζονται οι πιθανότητες να δούμε κάποια ουσιαστικά διόρθωση μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, πόσο μάλλον όταν αναμένεται αύξηση της ζήτησης για καύσιμο λόγω τουρισμού.

H μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης έχει απορριφθεί, ενώ περιορίζονται οι πιθανότητες και για «στοχευμένα» μέτρα στήριξης των νησιών, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα διατεθεί δημοσιονομικός χώρος για να ενισχυθεί η αγοραστική δυνατότητα των τουριστών.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!