Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Σχέδιο «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο: Μπόνους για τους ενεργειακά «τσιγγούνηδες» φορείς

Σε τρεις άξονες εκτείνονται τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον Δημόσιο Τομέα του «Σχεδίου Θερμοστάτης», το οποίο παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μπόνους για τους ενεργειακά «τσιγκούνηδες» φορείς και κόφτης επιδοτήσεων στους σπάταλους.

«Η πιο φτηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που αποθηκεύουμε και όχι αυτή που καταναλώνουμε» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Θερμοστάτης, τονίζοντας παράλληλα ότι η «Δημόσια Διοίκηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες» προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι τρεις άξονες είναι:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης ενέργειας στο Δημόσιο
  • Άμεσα μέτρα με στόχο την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.
  • Κίνητρα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως τόνισε ο Κ. Σκρέκας, περιλαμβάνεται η ορθολογική συντήρηση των δικτύων, ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου, τα οποία υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. τμ. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επιλέξιμες δαπάνες και η προετοιμασία των έργων στο πλαίσιο του «Ηλέκτρα» μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το powergame.gr τα μέτρα προβλέπουν και την ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα από την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού διαχείρισης ενέργειας όπως inverters σε αντλιοστάσια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Εθνική Στρατηγική για την ενέργεια έχει τρεις βασικούς στόχους:

  • Την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.
  • Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Τη διασφάλιση προσιτού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές μέσα από άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, αλλά και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Σκυλακάκης: Κόφτης χρημάτων στους ενεργειακά σπάταλους

Στη συνέχεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως μόνο για το 2021, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι και οι επιπλέον χρεώσεις, η δαπάνη του Δημοσίου για την ηλεκτρική ενέργεια έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρική ενέργειας κρίνεται απαραίτητη και για αυτό, όπως είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών:

Θα δίνονται κίνητρα ενισχύσεων (μπόνους) σε δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν με επιμέλεια τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Οι φορείς που δεν πέτυχαν στόχους ή δεν εφάρμοσαν τα μέτρα, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά στον προϋπολογισμό τους, όπως κάνουν και τα νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης

Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από  26-27 βαθμούς Κελσίου και τον χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου

Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα καταγράφονται οι παλαιότεροι και οι νεότεροι λογαριασμοί ρεύματος ανά δημόσιο κτίριο

Γενικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας 10%, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, το ακριβές ποσοστό εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε φορέα ξεχωριστά για αυτό δεν θα θεσπιστεί ένας μοναδικός αλγόριθμος για όλους, διότι μπορεί να υπάρξουν αδικίες.

Όσο για τους δήμους στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα του οδοφωτισμού, ο αν. υπουργός τόνισε πως ο οδοφωτισμός έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, τόνισε πως οι δήμοι αν δεν πετύχουν, μέσω των κινήτρων που θα δώσει η πολιτεία, τους στόχους για μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση των οδοφωτισμών, τότε θα πρέπει να βρουν μόνοι τους πόρους και όχι μέσω των φορολογουμένων.

Σε ρόλο συντονιστή το υπουργείο Εσωτερικών

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος πήρε στη συνέχεια τον λόγο, συντονιστής του Σχεδίου Θερμοστάτης θα είναι το υπουργείο του. Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίσει τους υπεύθυνους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα κλιματιστικά, η συντήρηση, η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό.

Οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας και το ποσοστό χρηματοδότησης

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!