Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Γιώργος Τράγκας: Δεσμεύθηκε η περιουσία 2 συνεργατών του-Θα ελεγχθούν ποινικά

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, εκβίαση και φοροδιαφυγή είναι τα αδικήματα ερευνούν οι αρχές στην υπόθεση με την μεγάλη περιουσία του Γιώργου Τράγκα.  Η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινάει έρευνα σε βάθος και ο εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης μελετά προσεκτικά το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr, δύο συνεργάτες του εκδότη και δημοσιογράφου εμφανίζονται σε περιουσιακά στοιχεία του και δεν θα ελεγχθούν ποινικά, ενώ δεσμεύθηκα οι περιουσίες τους. Να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για τους δύο γιους του Γιώργου Τράγκα ούτε για την σύζυγο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρεται βάσει υπονοιών σε τυχόν αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβίαση, απιστία και φοροδιαφυγή. Θα πρέπει βέβαια να καταστούν σαφή δυο πράγματα:

-πρώτον πως η αρχή είναι υπηρεσία πληροφοριών για ζητήματα χρηματοπιστωτικά και όχι προανακριτική , άρα κινείται μόνο στη βάση απλών υπονοιών και ενδείξεων, τις οποίες παραθέτει στις εισαγγελικές αρχές για να εκκινήσει η τεκμηρίωση.

-δεύτερον τα αναφερόμενα αδικήματα είναι απλώς ενδεικτικά καθώς ακόμα κι αν προκύψει π.χ στοιχείο εκβίασης, η υπόθεση δεν θα ανοίξει δεδομένου ότι ο βασικός πρωταγωνιστής δεν βρίσκεται πλεον εν ζωή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες- που δεν περιγράφονται αυτολεξεί στο πόρισμα, στην Αρχή κλήθηκαν και συνομίλησαν με αρμοδίους τουλάχιστον 15 γνωστοί επιχειρηματίες , οι οποίοι αναφέρθηκαν – off the record– σε «περίεργες» μεθόδους εξασφάλισης διαφήμισης από τον εκλιπόντα. Τα πρόσωπα αυτά όμως δεν ήθελαν, ούτε θα είχε άλλωστε πλέον ουσιαστικό αντίκρισμα, να καταθέσουν επωνύμως τις τυχόν έκνομες συμπεριφορές που γνώριζαν.

Στο πόρισμα επίσης περιλαμβάνεται ως τυχόν αδίκημα και η απιστία τραπεζικών στελεχών καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δάνεια που είχε πάρει ο Γιώργος Τράγκας από ελληνικές τράπεζες (και ειδικά από τράπεζα η οποία απορροφήθηκε ήδη από άλλη τράπεζα) επί της ουσίας δεν εξοφλήθηκαν, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το 1/3 του αρχικού δανείου και το υπόλοιπο της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πιθανότατα, το βασικό αδίκημα πάνω θα δομηθεί η δικογραφία αφορά την φοροδιαφυγή.

Ακίνητα, θυρίδες και ράβδοι χρυσού

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν εντοπίσει ότι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε Τράπεζες της αλλοδαπής και εγχώριες όπως και σε τραπεζικές θυρίδες. Σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού φέρονται να βρέθηκαν λίγο λιγότερες από 10 ράβδους χρυσού, αγνώστου προέλευσης και χωρίς από κανένα επίσημο έγγραφο να επιβεβαιώνεται η νομιμότητα απόκτησής τους.

Τα ακίνητα τα οποία αποκαλύφθηκαν είναι δυο στην Πολιτεία, δύο στην Μύκονο, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ. Επίσης, στην περιουσία του περιλαμβάνονται διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και ένα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, κ.λπ.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πριν προχωρήσει στην σύνταξη του πορίσματος, με το οποίο έγινε και η δέσμευση της περιουσίας, είχε ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών οικονομικών και εισαγγελικών μηχανισμών από τις ΗΠΑ, το Μονακό και άλλες χώρες στις οποίες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων. Ζητήθηκαν έγγραφα για τις εταιρείες τους τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα, η Αρχή ζήτησε και διαβιβάστηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για τις εταιρείες που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζήτησε και τους ισολογισμούς τους και τις καταστάσεις των κινήσεων των κοινών Τραπεζικών λογαριασμούς που διατηρούσε ατομικά ο ίδιος όσο και το ζεύγος Τράγκα στο εξωτερικό, μετά το έτος 2000.

Παράλληλα, από την Αρχή ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε ατομικά ή μαζί με άλλα πρόσωπα (κοινοί λογαριασμοί) ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζητήθηκε και η κίνηση των λογαριασμών αυτών. Ακόμη, ζητήθηκαν από το 2000 και μετά αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Γιώργου Τράγκα, παρά το γεγονός ότι από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά, η φορολογική του έδρα είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Επίσης, ζητήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) της Βουλής αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) παρά το γεγονός ότι σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν μόνο των τελευταίων ετών. Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα έτη οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») συγκεντρωνόντουσαν στον Άρειο Πάγο, που αρχικά ήταν υπεύθυνος για τις δηλώσεις αυτές.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!