Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Βαλκανική Σύνοδος Θεσσαλονίκης: Η «ντρίπλα» Μητσοτάκη που ανάγκασε τους Τούρκους να παρευρεθούν

Σε ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί για την Αθήνα εξελίσσεται η Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς να παρευρεθεί και εκείνος την αποδέχθηκε. Έτσι θα καθίσει στο δείπνο με τους ηγέτες από την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Βουλγαρία, το Κόσοβο, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Μολδαβία, την Ρουμανία και την Σλοβενία.

Από  την πλευρά της η Τουρκία είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει όλες τις επαφές με την ελληνική πλευρά. Πριν από μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επαφή με την Αθήνα μέχρι εκείνη να διορθώσει τα λάθη της.

Μετά την ανακοίνωση της παρουσίας του Γερμανού καγκελάριου στην Θεσσαλονίκη, όμως, η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Την τελευταία στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε ότι στην Θεσσαλονίκη θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Όπως φαίνεται η Άγκυρα δεν θέλησε να μείνει έξω από μία τέτοια συνάντηση κορυφής και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στην Αθήνα να ενισχύσει τον ρόλο της ως υπολογίσιμη δύναμη στα Βαλκάνια.

Σε αυτή την φάση οι Τούρκοι φαίνεται ότι αποφάσισαν να μην πιέσουν κι άλλο την κατάσταση εφόσον στην Σύνοδο θα βρίσκονται και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Απλώς επέλεξαν να μην έχουν αναβαθμισμένη διπλωματική αποστολή και γι’ αυτό προτίμησαν να στείλουν τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!