Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πανελλήνιες 2022: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία-Δείτε τις απαντήσεις

Συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με τους αποφοίτους των ΓΕΛ να εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

«Γενικά αναμενόμενα τα θέματα στο διδαγμένο κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά», και «εύκολο νοηματικά το άγνωστο κείμενο», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι φιλόλογοι Θανάσης Σταυριανόπουλος και Κωνσταντίνος Ευθυμίου, αντίστοιχα.

Στα Αρχαία Ελληνικά για διδαγμένο κείμενο δόθηκαν στους υποψηφίους δυο ενότητες, μια από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και μια από το έργο του Επίκτητου «Διατριβαί». Για παράλληλο κείμενο, επιλέχθηκε ένα απόσπασμα αυτό το βιβλίο του Ευάγγελου Παπανούτσου, «Νόμος και Αρετή». Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από το Α’ Βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη.

Ως προς τη δομή τους, τα ερωτήματα ήταν «αρκετά κατανοητά», εξηγεί ο κ. Σταυριανόπουλος για το διδαγμένο κείμενο. Ο τρόπος που ζητήθηκαν τα θέματα είναι «ο κλασσικός τρόπος των τριών τελευταίων ετών, τόσο για τις ερωτήσεις κατανόησης, για τις ερμηνευτικές ερωτήσεις, τις ερωτήσεις εισαγωγής και τις λεξιλογικές ερωτήσεις».

Σχετικά με τη δυσκολία, δεν υπήρχε κάτι το απαιτητικό, ωστόσο οι μαθητές θα έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένοι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα ερμηνευτικά σχόλια που ζητούνταν, προσθέτει ο κ. Σταυριανόπουλος. Επίσης, ήταν «απαραίτητη η καλή γνώση του διδαγμένου κειμένου που δόθηκε, ώστε να μπορέσει να γίνει η σύγκριση στο παράλληλο κείμενο, το οποίο και αυτό ήταν εξίσου κατανοητό, με ευδιάκριτο θέμα».

Τέλος, αναφορικά πάντα με το διδαγμένο κείμενο, «οι ερωτήσεις ήταν στοχευμένες, με διατύπωση που δεν αποπροσανατόλιζε τους μαθητές».

Το απόσπασμα που ζητήθηκε για μετάφραση είναι «μέτριας δυσκολίας και επεξηγούνται τρεις λέξεις», σχολιάζει ο κ. Ευθυμίου για το άγνωστο κείμενο.

«Η ερώτηση κατανόησης είναι εύληπτη, ενώ οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις έχουν κλιμακούμενη δυσκολία».

Τέλος, στο Γ4.β. ζητείται μετατροπή από ευθύ πλάγιο λόγο και «μπορεί να απαντηθεί από καλά διαβασμένους μαθητές».

Μαθηματικά: «Απαιτητικά και δύσκολα τα θέματα»

Τα θέματα «κάλυπταν ικανοποιητικό μέρος της ύλης, αλλά ήταν εμφανώς πιο απαιτητικά από αυτά των τελευταίων ετών και δύσκολα», λέει η μαθηματικός στο Κοινωνικό Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Νατάσα Παναγιωτοπούλου.

Η δομή τους, καθώς και η έμφαση στη λεπτομέρεια αφορούσαν σε «καλά προετοιμασμένους μαθητές».

Ακόμα και το Β’ θέμα, «στο οποίο συνήθως βασιζόταν ένας μέτριος μαθητής, είχε ιδιαίτερη δυσκολία», επισημαίνει η κ. Παναγιωτοπούλου.

Τα θέματα Γ και Δ είχαν ερωτήματα, που απευθύνονταν σε μαθητές με «καλή μαθηματική αντίληψη» και «δε βασίζονταν σε μηχανικές ή συνήθεις λύσεις», σύμφωνα με την κ. Παναγωτοπούλου.

Βιολογία: «Διαβαθμισμένης δυσκολίας τα θέματα»

Τα θέματα «ήταν αναμενόμενα, γιατί οι ασκήσεις μπαίνουν από συγκεκριμένα κεφάλαια», εξηγεί ο βιολόγος Γρηγόρης Βανδώρος. Ήταν «διαβαθμισμένης δυσκολίας, ενώ και μέσα στα ίδια τα θέματα υπήρχε διαβάθμιση στη δυσκολία».

«Ήταν απαιτητικά σε θέμα χρόνου και κατανόησης της ύλης», περιγράφει ο κ. Βανδώρος. Ειδικότερα, «οι μαθητές έπρεπε να κάνουν καλή διαχείριση του χρόνου, καθώς οι απαντήσεις κάλυπταν σχεδόν όλη την ύλη».

Ο κ. Βανδώρος σημείωσε, πως «προστέθηκε η ύλη, που προτάθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και η οποία βοήθησε στην κατανόηση της υπόλοιπης ύλης και θα βοηθήσει και τα παιδιά στην πορεία τους στο Πανεπιστήμιο».

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών ΕΔΩ

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα του μαθήματος των Μαθηματικών ΕΔΩ

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα του μαθήματος της Βιολογίας ΕΔΩ

Οι απαντήσεις των θεμάτων στα parapolitika.gr 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!