Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

«Κόκκινο» χτυπάει η τουρκική προκλητικότητα-Τι ανησυχεί την Αθήνα

Τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα έχει σηκώσει τους τόνους με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Η Τουρκία εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένη από την προσέγγιση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και στην επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει στις 13 Μαρτίου όταν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ότι  δεν θα δεχθεί αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έθεσε ως όρο για την συνέχιση των συνομιλιών και την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία να σταματήσει η τουρκική ρητορική περί ελληνικής «κυριαρχίας υπό όρους» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Αθήνα όταν είδε ότι δεν τηρήθηκε ο όρος που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διεθνοποίηση του ζητήματος και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μέχρι στιγμής Παρίσι, Βερολίνο και Ουάσινγκτον έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας και ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει να ρίχνει λάδι στην φωτιά.

Μάλιστα η ελληνοτουρκική κόντρα φαίνεται ότι έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το «Βήμα» ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ζήτησε από τον εξ απορρήτων σύμβουλο του κ. Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία του να σταματήσει αυτή η ρητορική.

Στην Αθήνα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η τουρκική προκλητικότητα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και η Άγκυρα θα επιχειρήσει να πιέσει για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ήδη  φαίνεται ότι σχηματίζεται ένα συμπαγές πολιτικό μέτωπο στην Τουρκία για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος κοντράρεται ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο, τον προέτρεψε να ευθέως να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είπε δημόσια ότι το κόμμα του θα στηρίξει μία τέτοια ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει το ΝΑΤΟ και κυρίως την Ουάσινγκτον προκειμένου να λάβει τα ανταλλάγματα που επιθυμεί, όπως το ξεπάγωμα της αγοράς των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ασφυκτικό πρέσινγκ της Τουρκίας στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου όταν και θα πραγματοποιηθεί στην η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Έτσι όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου και την στάση που θα κρατήσουν ΗΠΑ και Τουρκία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η Ουάσινγκτον προωθεί την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας και η Άγκυρα έχει απειλεί με βέτο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!