«Μπαράζ» δηλώσεων στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΗΠΑ κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα
Πληθαίνουν οι δηλώσεις που καταδικάζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μετά την απόφαση της Αθήνας να διεθνοποιήσει το πρόβλημα με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν θα σταματήσει να ενημερώνει τους συμμάχους και τους εταίρους της Ελλάδας για τις τουρκικές προκλητικές θέσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Έτσι τις τελευταίες ημέρες είναι διαδοχικά τα μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον προς την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.
Σήμερα η Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας και χαρακτήρισε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.
Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».
Παράλληλα χθες το Βερολίνο φάνηκε να εγκαταλείπει την πολιτική ίσων αποστάσεων με την Ελλάδα και την Τουρκία. Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς η Γερμανία στήριξε την Αθήνα και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί την αμφισβήτηση κυριαρχίας κρατών μελών.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε. δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Μπίνχερ.
Από την πλευρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας -τις νόμιμες ανησυχίες της- και καταδίκασε τις δηλώσεις που εξέφρασαν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Και συνέχισε: «Θέλω να εκφράσω την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».