Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαντάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας με την ψυχραιμία της ισχύος (βίντεο)

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους του και ζήτησε να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να υπάρξει ρητή καταδίκη της «αυτής της νέας παντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας». «Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Και συνέχισε: «Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς  που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα είναι ακόμα μία εστία έντασης. Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την σημερινή συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα. Σε δηλώσεις της χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Χόφμαν είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν να τα βρουν. «Ξεκαθάρισα και στον καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος της ΕΕ απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο καγκελάριος κατάλαβε πλήρως την έκταση του προβλήματος. 

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση- θα μου ήταν πολύ εύκολο αλλά δεν θα το κάνω- σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον τούρκο πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτή την πορεία που έχει επιλέξει», ανέφγερε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής των τελευταίων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Τα επιχειρηματία της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής που στείλαμε στον ΟΗΕ. Θεωρώ δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει ακόμη μία φορά την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα».

«Εάν η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις ΗΠΑ από την ομιλία μου στο Κογκρέσο αυτό είναι δικό της ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έχει μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!