Ο ξενώνας του… κόμη Δράκουλα – Γιατροί και γραφεία τελετών πίσω από παράνομο γηροκομείο στον Λιθότοπο Σερρών
Η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας που φορώντας βρεγμένο νυχτικό περιφερόταν στους δρόμους των Σερρών στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί μια μεγάλη απάτη που είχε στηθεί σε βάρος ανήμπορων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί που προσέγγισαν τη γυναίκα οδηγήθηκαν σε ξενώνα στον Λιθότοπο του Δήμου Ηράκλειας Σερρών, που λειτουργούσε παρανόμως σαν γηροκομείο. Οι υπεύθυνοι του ξενώνα σε συνεργασία με γιατρούς και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών θησαύριζαν σε βάρος ηλικιωμένων και κινητικά αδύναμων συνανθρώπων τους. Δεν δίσταζαν μάλιστα να συγκαλύπτουν θανάτους προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το μυστικό της παράνομης λειτουργίας του δήθεν οίκου ευγηρίας. Κι αυτό το κατόρθωναν μεταφέροντας τους τροφίμους που είχαν αποβιώσει στον ξενώνα σε σπίτια συγγενών τους, ώστε να δηλωθεί εκεί ο τόπος θανάτου τους, ενώ εξέδιδαν και πλαστά πιστοποιητικά.
Η έρευνα των Αρχών, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Σερρών και έπειτα από παραγγελία του ανακριτή Σερρών, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, όταν εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος ξενώνας και συνελήφθη τότε ο 51χρονος υπεύθυνος. Όπως προέκυψε, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020, σε δύο περιπτώσεις θανάτου ηλικιωμένων γυναικών που διέμεναν στον ξενώνα, οι υπεύθυνοι συγκάλυψαν τις υποθέσεις. Έτσι, για να μην αποκαλυφθεί ο παράνομος οίκος ευγηρίας και η πλημμελής φροντίδα που παρείχαν, απέκρυψαν το θάνατο των γυναικών, τις οποίες μετέφεραν σε σπίτια οικείων τους, με τη συνδρομή των υπεύθυνων των γραφείων τελετών, και στη συνέχεια, με την έκδοση πιστοποιητικών από τους δύο γιατρούς, βεβαίωσαν ψευδώς ότι ο θάνατος επήλθε στα σπίτια.
Η έρευνα έδειξε ότι οι συγγενείς των ηλικιωμένων πλήρωναν τους επικεφαλής του παράνομου γηροκομείου για να τους φιλοξενούν και να τους παρέχουν φροντίδα, έχοντας πειστεί από τα πλαστά έγγραφα που τους παρουσίαζαν οι επικεφαλής (ένας άνδρας και δύο γυναίκες). Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι το γηροκομείο δεν διέθετε άδεια, ενώ οι συγγενείς τους διαβιούσαν σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς μέτρα υγιεινής ή την κατάλληλη ιατρική μέριμνα. Την ίδια ώρα, στον ξενώνα είχαν εντοπιστεί ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ιατρικές συνταγές.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών, «είδαμε πως υπήρχαν ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να κουνηθούν και να μετακινηθούν. Φροντίσαμε να διακομιστούν στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί και η κατάσταση της υγείας τους».
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας σε βάρος και των δύο γυναικών ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 52 και 47 ετών, που μαζί με τον 51χρονο συλληφθέντα λειτουργούσαν τον ξενώνα. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι κατά περίπτωση για συμμορία, έκθεση, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και ηθική αυτουργία σε έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων. Επίσης για έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων διώκονται δύο γιατροί, ένας άνδρας 54ετών και μία 62χρονη συνάδελφός του. Δύο ακόμη άνδρες, 55 και 60 ετών, ελληνικής καταγωγής, ως υπεύθυνοι γραφείων τελετών, διώκονται για συνέργεια σε έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε επανυποβλήθηκε στις Ανακριτικές Αρχές των Σερρών.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 30/5