Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Οικονόμου: Παράνομη και απρόκλητη ενέργεια το ιρανικό ρεσάλτο-Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα τάνκερ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να απελευθερωθούν τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, τα οποία καταλήφθηκαν από Ιρανούς κομάντος των «Φρουρών της Επανάστασης» στον Περσικό Κόλπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα από το τάνκερ «Prudent Warrior» με εντολή του Ιράν βρίσκεται στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Το «Delta Poseidon» παραμένει στην θέση του και είναι άγνωστο που θα κατευθυνθεί.

Παράλληλα η Κομισιόν εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές για το περιστατικό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Επίσης ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».




Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!