Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πως σχεδιάζει να πιέσει την Ουάσινγκτον ο Ερντογάν-Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στρατός σε Αιγαίο και Έβρο

Η τακτική της Άγκυρας να δημιουργεί μίνι-κρίσεις στην γειτονιά της όταν στριμώχνεται διπλωματικά είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες στους αναλυτές. Αυτή την τακτική ακολουθεί και τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν καθώς προσπαθεί να καθίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τα εξοπλιστικά της χώρας του. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στην Άγκυρα αυτά που επιθυμεί και ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να δημιουργήσει προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι στόχοι του αναμένεται να είναι το Αιγαίο με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Ήδη το αρμόδιο γραφείο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν έρευνες κοντά στα ελληνικά νησιά της Λέσβου, της Σκύρου και του Αγίου Ευστρατίου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ το διάστημα μεταξύ 28 Μαϊου και 14 Ιουνίου. Δεν αποκλείεται η ίδια τακτική να ακολουθεί και στην κυπριακή ΑΟΖ. Πριν από μερικούς μήνες η Τουρκία προμηθεύτηκε και τέταρτο γεωτρύπανο, το οποίο θεωρείται έτοιμο να βγει στην θάλασσα.

Επιπλέον οι τουρκικές εφημερίδες κατηγορούν την Αθήνα ότι έχει αποκλείσει ολόκληρο το Αιγαίο με ναυτικές ασκήσεις. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Aksam την Ελλάδα ότι «αν δεν παραιτηθεί από την στρατικοποίηση των νησιών κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων θα θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία».

Παράλληλα αναμένεται η Τουρκία να ανοίξει και πάλι την στρόφιγγα του προσφυγικού και να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των μεταναστών στην περιοχή που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική ρητορική και προειδοποίησε την χώρα μας ότι «θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για εκείνους που μας θεωρούν εχθρούς».

Σε ετοιμότητα ο στρατός

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός στο Αιγαίο προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας. Στόχος της Αθήνας είναι να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι αν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σηκώνει το γάντι της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό κ. Ελευθέριο Οικονόμου και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφτηκε την Κυριακή τις αστυνομικές μονάδες στη συνοριογραμμή του Έβρου.

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώθηκε από αστυνομικούς παράγοντες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι θα μεγαλώσει κατά 80 χιλιόμετρα ο φράκτης στον Έβρο.

Θα κλείσει την βάση του Ιντσιρλίκ;   

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να ζορίσει αρκετά τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι αυξάνονται οι αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο στρατός είναι έτοιμος για μία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και την Συρία κατά των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.

Στο μέτωπο του ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να θέτει βέτο για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική Συμμαχία. Ωστόσο, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να σκληρύνει κι άλλο την στάση της έναντι του ΝΑΤΟ και πρότεινε να κλείσει την στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!