Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Υπερπτήσεις τουρκικού αεροσκάφους σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα καθώς το πρωί της Παρασκευής, 27 Μαΐου σημειώθηκαν νέες υπερπτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, στις 12:55 ένα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Μακρονήσι και στις 12:56 πάνω από τους Ανθρωποφάγους.

Οι υπερπτήσεις έγιναν στα 19.000 πόδια.

Η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση, ενοχλημένη από την διπλωματική και εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά και από τη διεθνοποίηση από πλευράς Αθήνας των τουρκικών προκλήσεων.

Μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», με το οποίο έκανε καταφανή την ενόχλησή του για την επιτυχία του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν συνέχισε να προκαλεί τη χώρα μας καθώς με νέες δηλώσεις αναφέρθηκε στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της χωρίς συμβιβασμούς».

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία.

Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θέμα κυριαρχίας

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έθεσε εκ νέου θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης αξίωσε εκ νέου αποστρατιωτικοποίηση.

Ακολουθώντας  τις εντολές Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε τους τόνους και δήλωσε,  πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα κυριαρχίας και να πει πως η Τουρκία θα… κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά.

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης, επανέλαβε το αφήγημα, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο,για το καθεστώς των νησιών.

Μετά τη γραμμή που έδωσε ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη σκυτάλη πήρε δημοσιογράφος που προέβη σε ένα απίστευτο και επικίνδυνο παραλήρημα σε εκπομπή του CNN Turk κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά.

Ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν, επαναφέροντας την περιβόητη λίστα «EGAYDAAK», είπε ότι  υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πως ίσως στο μέλλον θα μπορούσε να τα καταλάβει η Τουρκία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

Θερμό καλοκαίρι

Αυτό που απασχολεί εφεξής είναι πόσο ακόμη θα τραβήξει το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει και άλλο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, να επιχειρηθεί και πάλι να φτάσουν από τα παράλια της Τουρκίας αρκετοί πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά.

Ο φόβος ενός «θερμού» καλοκαιριού με διαρκείς απειλές και κινήσεις εντυπωσιασμού από τον Τούρκο πρόεδρο υπάρχει ως ένα ισχυρό σενάριο, το οποίο έχει μελετήσει και έχει προετοιμαστεί γι΄ αυτό η Αθήνα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!