Παίζει με την φωτιά ο Ερντογάν σε Αιγαίο και ΝΑΤΟ-Γιατί εκφράζονται φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι
Τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας για την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του πρώτου στο Κογκρέσο δείχνει το μπαράζ φραστικών επιθέσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την χώρα μας.
Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία απαντά με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά αλλά και πολεμικές πτήσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα οι τελευταίες προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών υπέρ της Ελλάδας.
Μετά την απόφαση της Ελλάδας να στείλει χθες στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία αποδομεί τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, η Άγκυρα απάντησε σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την θέση της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο όταν ακυρώνει το στάτους των νησιών που τους έχει δοθεί μέσα στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Σύμφωνα με αναλυτές, στην Τουρκία υπάρχει νευρικότητα για το γεγονός ότι η Αθήνα έχει επιλέξει ήπιους τόνους και ταυτόχρονα διεθνοποιεί τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Είναι δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ζήτημα διμερών σχέσεων το Αιγαίο και δεν επιθυμεί την εμπλοκή των Αμερικανών.
Επίσης η χρονική στιγμή δεν είναι και η καλύτερη για την Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να φέρει πιο κοντά του τον Λευκό Οίκο, καθώς βλέπει να περιορίζονται οι επιλογές της Τουρκίας στην διεθνή διπλωματική σκηνή. Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα είχε έρθει εξαιρετικά κοντά με την Μόσχα, αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και έλαβε το «πράσινο φως» της Ρωσίας προκειμένου να επιχειρήσει στρατιωτικά κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Ωστόσο σήμερα η Ρωσία βρίσκεται στριμωγμένη διπλωματικά μετά και τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει όλους τους άσσους στο μανίκι του και κάθε μέσο πίεσης προς την Ουάσινγκτον προκειμένου να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την χώρα του. Το βασικό αίτημα φαίνεται ότι είναι να ξεπαγώσει η αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 που μπλόκαρε μετά την αγορά των S-400 από την Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν δεν έχει πει ακόμη το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της Τουρκίας τελικά αντιπροσωπείες των δύο χωρών επισκέφθηκαν την Άγκυρα για συνομιλίες.
Επιπλέον ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι ο τουρκικός στρατός θα αρχίσει και πάλι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας, οι οποίοι είναι σύμμαχοι των Αμερικανών. Στόχος, όπως φαίνεται του Τούρκου προέδρου, είναι να πιέσει από κάθε κατεύθυνση τον Αμερικανό ομόλογο του. Γι’ αυτό οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να εντείνει το πρέσινγκ και να έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να αποδείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι είναι ένας μεγάλος ηγέτης με διεθνές παράστημα. Η δυσαρέσκεια των πολιτών μεγαλώνει εξαιτίας των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας και των υποτιμήσεων της τουρκικής λίρας. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να αντιστρέψει ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει και των εθνικών εκλογών, που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παράλληλα η Άγκυρα προσπάθησε να προσεγγίσει την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που δεν απάντησαν με την οικονομική βοήθεια που θα ήθελε ο Ερντογάν.