Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η «πυραμίδα» των likes και τα χαμένα λεφτά – Κατέρρευσε η διαδικτυακή εταιρεία-απάτη με τουλάχιστον 10.000 θύματα!

Από τον Μιχάλη Πρέκα

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερες καταγγελίες συγκεντρώνονται για τη Wind Media (καμία σχέση με τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Wind). Η Wind Media είναι μια εφαρμογή που θεωρητικά πληρώνει τους χρήστες της για να κάνουν like στα social media όπως το YouTube, το Facebook και το TikTok.

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει μεγαλύτερο «μεροκάματο» και να αποκτήσει το δικαίωμα για περισσότερα like, άρα και περισσότερα χρήματα για τον «κουμπαρά» του, θα πρέπει να αγοράσει κάποιο από τα «πακέτα» της εταιρείας. Μάλιστα, στο ακριβότερο πακέτο η εταιρεία σου επιτρέπει να διεκδικήσεις έως και 4.140 ευρώ κάθε μήνα. Όλα τα χρήματα που κερδίζει ένας χρήστης μέσα από τα like συγκεντρώνονται στον προσωπικό του λογαριασμό στην εφαρμογή και όταν αιτηθεί να πάρει τα λεφτά, αυτά μεταφέρονται στην τράπεζα Biance, σε μορφή κάποιου κρυπτονομίσματος. Έπειτα (λογικά) μπορεί να κάνει τη μετατροπή σε όποιο νόμισμα θέλει εκείνος και να τα βάλει στην τσέπη του.

Μέχρι στιγμής δεν ακούγεται ως κάτι το οποίο είναι πολύ περίεργο. Αν όλα πηγαίνουν ρολόι και όλοι έχουν κέρδος -από τη ματαιοδοξία των χρηστών του διαδικτύου- δεν υπάρχει πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως φαινομενικά είναι πολύ πιο εύκολος ο τρόπος να βγάζει κάποιος χρήματα από το να… δουλεύει οπουδήποτε. Όμως, τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες για τη συγκεκριμένη εταιρεία αυξάνονται και πληθύνονται. Αρκετοί χρήστες αναφέρουν πως παρά τα αιτήματά τους για αναλήψεις, κάνεις δεν τους απάντησε. Ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως για να σε αφήσει η εταιρεία να πάρεις τα λεφτά σου, σου θέτει ορό ότι θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν τέσσερις χρήστες με τον κωδικό σου: «Εγώ πάντως όταν προσπάθησα να κάνω ανάληψη μου ζήτησαν να εγγράψω αλλά 4 άτομα». Εν ολίγοις να φέρεις ακόμα τέσσερις «εργαζομένους», οι οποίοι θα αγοράσουν τα «πακέτα» της. Ενώ άλλοι καταγγέλλουν πως οι αναλήψεις τους δεν έγιναν ποτέ: «Εγώ πάτησα για ανάληψη το πρωί… μέσα σε 2 ώρες μου έγραψε “ελήφθη”, αλλά χρήματα δεν πήρα».

Ένας χρήστης-θύμα έγραψε συγκεκριμένα: «Κλαίνε όλες οι Σέρρες!», πράγμα το οποίο δείχνει το μεγάλο αριθμό χρηστών που έχουν βάλει χρήματα στην εφαρμογή και περιμένουν (ματαιότης ματαιοτήτων…) να βγάλουν κάποιο κέρδος! Άλλος χρήστης τονίζει τη βεβαιότητα πως θα επανέλθουν οι ίδιοι με άλλη απάτη όπως έγραψε: «Την πάτησαν όλοι Γιάννη! Τα έπαιρναν όλοι τα χρήματα από τη Wind Media και τα έβαζαν στο επόμενο ανερχόμενο παρόμοιο πρότζεκτ – κάτι ρομποτάκια. Και έκλεισαν μαζί».

Το πιο ανησυχητικό στην όλη κατάσταση φαίνεται να είναι πως η εφαρμογή τον τελευταίο καιρό εμφάνιζε προβλήματα, ενώ το site της εταιρείας έχει πέσει από τις 23 Μαΐου. Σε διάφορα fora του διαδικτύου κάποιοι χρήστες καταλογίζουν στην εταιρεία πως κινείται ως απάτη «πυραμίδας» ή ως απάτη Ponzi ή πως εξαπατούν κόσμο προκειμένου να αυξήσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος στο οποίο έχουν επενδύσει ή ότι κάνουν και τα τρία ταυτόχρονα. Αρχικά, η απάτη «πυραμίδας» δεν είναι κάτι νέο, αναφέρεται σε εταιρείες που το κάθε μέλος της πρέπει να φέρνει συνεχώς νέα μέλη που θα πληρώνουν αντίτιμο για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Εν συνεχεία, η απάτη Ponzi επί της ουσίας δημιουργείται από έναν άνθρωπο ο οποίος «τάζει» χρήματα σε άλλους εάν εκείνοι πρώτα τους δώσουν κάποια. Έτσι, με κάθε νέο μέλος που του δίνει χρήματα, μπορεί να επιστρέψει στον προηγούμενο τα χρήματά του και το πρώτο μέλος τού δίνει ακόμα περισσότερα προκειμένου να κερδίσει και άλλα. Εν τέλει το άτομο εξαφανίζεται -πάντα έτσι γίνεται- με τα λεφτά όλων! Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Wind Media στην Ελλάδα υπολογίζονται κοντά στα 10.000!

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 26/5

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!