Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Το δείπνο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με επιφανείς ομογενείς – Οι επαφές και τα μηνύματα του πρωθυπουργού (Εικόνες)

Λίγη ώρα μετά την ιστορική ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την Τρίτη 17 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ακόμα μία ομιλία σε εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά του στις ΗΠΑ. Η ομιλία έγινε ενώπιον εμβληματικών Ελληνοαμερικανών, οι οποίοι διαδραματίζουν διαχρονικά κομβικό ρόλο στην Ομογένεια της άλλης άκρης του Ατλαντικού.

Ενδεικτικό της απήχησης της εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι έδωσαν το «παρών» η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις, η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, και η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Πριν ανέβει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο βήμα, προηγήθηκαν δύο πρόσωπα που διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρο, και τον λομπίστα Μάικ Μανάτο. Ο πρώτος προχώρησε σε προσευχή και ο δεύτερος, ο οποίος είχε την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης, προλόγισε τον Έλληνα πρωθυπουργό με ιδιαίτερα θερμά λόγια. Ο μεν Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για Έλληνες και Κυπρίους στις ΗΠΑ, ενώ ο Μάικ Μανάτος είναι από τους πλέον γνωστούς λομπίστες των ΗΠΑ και θεωρείται ιδιαίτερα επιδραστική προσωπικότητα, τη στιγμή που η εταιρεία Manatos & Manatos, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του, Αντι Μανάτος, έχει χαρακτηριστεί από τη «Washington Post» μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον χώρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φανερά συγκινημένος, απευθύνθηκε σε σημαίνουσες προσωπικότητες της Ομογένειας

 

Από καρδιάς μίλησε ο πρωθυπουργός

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, φανερά συγκινημένος, απευθύνθηκε σε σημαίνουσες προσωπικότητες της Ομογένειας χωρίς να χρησιμοποιήσει κείμενο, αλλά μιλώντας από καρδιάς, όπως είπε ο ίδιος. «Αυτό που σας λέω σήμερα είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι υποσχόμενο. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνει η δουλειά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι ευτυχής και υπερήφανος που η παρουσία του στο Κογκρέσο γέμισε με υπερηφάνεια την ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, την Κύπρο. Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανοι και εγώ αισθάνομαι περήφανος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός βράβευσε τον πρόεδρο της ΑΚΤ Ιnvestments, ΑΓΓ. Τσακόπουλο.

 

Η εκδήλωση περιλάμβανε και τη βράβευση 12 επιφανών ομογενών από τον Έλληνα πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πρόσωπα που προωθούν τα συμφέροντα και τις θέσεις της Ελλάδας επί δεκαετίες και έχουν σημαντική συνεισφορά στην επιτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη. Η οικογένεια Τσακόπουλου αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΤ Ιnvestments, Αγγελος Τσακόπουλος, τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ παρούσα ήταν η κόρη του, Ελένη Κουναλάκη, αναπληρώτρια κυβερνήτης της Καλιφόρνια και προσωπική φίλη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

 

Εμβληματική φυσιογνωμία για την Ομογένεια και την κοινότητα των ορθοδόξων στις ΗΠΑ είναι ο επί 30 χρόνια γενικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, το βραβείο του οποίου παρέλαβε ο γιος του λόγω νόσησης από κορωνοϊό. Κομβικός είναι επίσης ο ρόλος του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC), Εντι Ζεμενίδης, ο οποίος τιμήθηκε επίσης με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Ο Γκας Μπιλιράκης αποτελεί ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ ως ομοσπονδιακός βουλευτής και τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, τον οποίο παρέλαβε συνεργάτης του, καθώς ήταν σε καραντίνα λόγω επαφής με πιθανό κρούσμα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη είχαν διατυπώσει με επιστολή τους έντονη διαφωνία για την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα του αγωγού EastMed.

Ο πρωθυπουργός βράβευσε την πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας, Μ. Χατζοπούλου.

 

Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες άνθρωποι που είχαν σημαντική συμβολή στην επίσκεψη Μητσοτάκη. Παρών ο σύμβουλος έκδοσης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος είχε επιλεγεί από τον πρωθυπουργό για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για την Ομογένεια, καθώς και ο γιος του, εκδότης της εφημερίδας, Ηρακλής Διαματάρης.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!