Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Eυλογιά των Πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν-Πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα  

Ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων και ποιες κατηγορίες πληθυσμού πρόκειται να εμβολιαστούν και πότε αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας.

Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί σε λειτουργία ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Τα άτομα που αναμένεται να κληθούν να εμβολιαστούν είναι όσοι ανήκουν στις στενές επαφές το εκάστοτε επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού πρόκειται να προχωρήσει σε συστάσεις για εμβολιασμό μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι υγειονομικοί, οι κτηνίατροι, τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και ερευνητές σε μικροβιολογικά εργαστήρια κλπ.

Οι επιστήμονες βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίζουν την έξαρση του ιού αλλά μέχρι στιγμής εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Οι οδηγίες για καραντίνα

Προς το παρόν έχει αποκλειστεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά θα υιοθετηθεί η σύσταση για αυστηρή καραντίνα 21 ημερών των ασθενών και παρακολούθηση για το ίδιο διάστημα όσων είχαν στενή επαφή με κάποιο κρούσμα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!