Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ευλογιά των πιθήκων: Επί ποδός οι αρχές παγκοσμίως-Κρούσμα λέπρας στο «Αττικόν»

Οδηγίες, συστάσεις για τα εμβόλια και την προστασία από την «ευλογιά των πιθήκων» αναμένεται να δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της ασθένειας διεθνώς.

Μέχρι το Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός,  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ. Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει σε σύσταση προς τα κράτη-μέλη, να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Κρούσμα λέπρας στο «Αττικόν»

Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει ο ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.

Ωστόσο στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται κρούσμα λέπρας. «Το περιστατικό ήταν από την Πελοπόννησο, δεν ήταν από την Αθήνα και το βρήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα», είπε στο Open ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας.

Και συνέχισε: «Βρήκαμε ότι υπάρχει μικροβακτηρίδιο λέπρας. Είχαμε βρει και πρόπερσι το 2020 άλλο ένα κρούσμα. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών, υπάρχουν από λίγα σποραδικά. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση να τα βρούμε, για να μην διασπαρούν».

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!