Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Άρθρο-καταπέλτης της «Τζουμχουριέτ»: Την Αγιά Σοφιά δεν θα τη βρει το 2050

«Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» και επισημαίνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο-σύμβολο του Ελληνισμού, αφότου μετατράπηκε σε τζαμί από το καλοκαίρι του 2020.

Δημοσιογράφοι της «Τζουμχουριέτ» έκαναν ρεπορτάζ στην Αγιά Σοφιά, είδαν αρκετούς επισκέπτες να μπαίνουν στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι», πριν από κάποιες εβδομάδες, στην Αγιά Σοφιά μέσα σε μία ημέρα μπήκαν τουλάχιστον 100.000 επισκέπτες.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγιά Σοφιά αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τη στιγμή που μετατράπηκε σε τζαμί.

Η εφημερίδα «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου, γιατί δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης. Υπάρχουν και πολλοί επισκέπτες που διανυκτερεύουν στο ναό, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να «παρκάρουν» μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να υπάρχει εισιτήριο εισόδου στην Αγιά Σοφιά και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί αλλιώς, όπως λένε, θα καταστραφεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ 20/5

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!