Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Βαγγέλης Παπαθανασίου – Η απομόνωση στο Παρίσι και τα προβλήματα υγείας

Από τη ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Vangelis. Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου  και που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΟΝ time», ο σπουδαίος  μουσικοσυνθέτης που ζούσε μόνιμα στο Παρίσι, τα τελευταία χρόνια είχε κλειστεί στο σπίτι του και η μόνη του ασχολία έκτος από τη μουσική ήταν ζωγραφική. Έχει δημιουργήσει δεκάδες έργα -μεγάλης αξίας- τα οποία συντηρούσε επιστήθια φίλη του εδώ και σαράντα χρόνια και πασίγνωστη ζωγράφος.

Τα έργα του φυλάσσονται σε αποθήκη στο Λαύριο. Τους τελευταίους μήνες ο Βαγγέλης Παπαθανασίου  αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό ακόμα και οι πολύ δικοί του άνθρωποι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Είχαν να μιλήσουν με τον ίδιο από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ακόμα και στην ονομαστική του εορτή, στις 25 Μαρτίου, δεν απάντησε στα ευχετήρια μηνύματα. Ακόμα και όταν τον τίμησε η Γαλλική Δημοκρατία τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του, αφού δεν μπορούσε να μετακινηθεί λόγω βάρους. Καθόταν στο σπίτι, περνούσε πολλές ώρες μόνος του και αυτό που τον ευχαριστούσε ήταν να γράφει μουσική και να ζωγραφίζει. Ο οσκαρικός συνθέτης έφυγε από τη ζωή από κορωνοϊό, ενώ νοσηλευόταν επί αρκετές μέρες σε νοσοκομείο στο Παρίσι κάτω από άκρα μυστικότητα και μέχρι την  ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ακόμα και ο πολύ στενός του κύκλος δεν γνώριζε αν θα γίνει κηδεία και θα ταφεί ή αν θα αποτεφρωθεί.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: «Blade Runner», «1492: Χριστόφορος Κολόμβος», «Αλέξανδρος», «Ελ Γκρέκο» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για να συνοδεύσει την αποστολή της με τίτλο «ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη», ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ 20/5

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!