Φωτοβολταϊκά σε όλα τα νέα σπίτια – Το πακέτο 300 δισ. ευρώ της Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
Ως δώρο στην Ελλάδα, που έχει ηλιοφάνεια ακόμα και 360 ημέρες το χρόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το μέτρο της ΕΕ που επιφέρει σημαντικές αλλαγές για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και που εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παρουσίασε χθες το Σχέδιο «REPowerEU», που έχει στόχο τη μεταμόρφωση του συστήματος για την ενέργεια της Ευρώπης και βασίζεται στην ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ, στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Γερμανίδα πολιτικός, αφού τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια, τα οποία θα υλοποιηθούν με πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και η πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων και επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα καλεί τα κράτη-μέλη να μειώσουν τους χρόνους αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΕ ζητά αύξηση του στόχου για το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 45% έως το 2030, περιορισμό της διάρκειας αδειοδότησης για ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες έως 3 μήνες το πολύ και υιοθέτηση διατάξεων ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα κτίρια είναι «έτοιμα για ηλιακή ενέργεια». Παράλληλα, ζητείται να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. έως το 2026, όλα τα υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν μεγαλύτερο από 250 τ.μ. έως το 2027, καθώς και όλα τα νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.
Με τις προτάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες για εγκαταστάσεις σε στέγες και ταράτσες, ενώ τα κράτη-μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και τις ταράτσες όλων των κατάλληλων δημόσιων κτιρίων, μέχρι το 2025, ενώ για τις νεόδμητες κατοικίες αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2029.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θεωρεί την ενεργειακή απόδοση ως το συντομότερο και φθηνότερο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και μείωσης των λογαριασμών. Προτείνει ενίσχυση του δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης από το 9% στο 13%, ενώ ευελπιστεί σε βραχυπρόθεσμες αλλαγές από τα κράτη-μέλη, που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά 5%. Επίσης, τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να χρησιμοποιήσουν οικονομικά μέτρα για την εξοικονόμηση, όπως μειωμένο φόρο για τα σχετικά συστήματα, τη μόνωση και συσκευές. Παράλληλα, η Κομισιόν θέτει μια σειρά από επείγοντα μέτρα σε περίπτωση ακραίας διαταραχής των προμηθειών και πρόκειται να εκδώσει κατευθύνσεις για την προτεραιότητα των καταναλωτών και να διευκολύνει το συντονισμό του πανευρωπαϊκού σχεδίου μείωσης της ζήτησης.
Τέλος, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα πραγματικότητα που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στη διαφοροποίηση προμηθειών και στον κοινό μηχανισμό αγορών που σχεδιάζεται, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των «27» συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 19/5