Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η περίπλοκη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας και ο εκνευρισμός Ερντογάν για την συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Νέα Υόρκη στρέφονται τα βλέμματα της διπλωματίας.

Η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο η Ουάσινγκτον αναμένεται να προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις της Άγκυρας για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και την άρνηση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί αντιπροσωπείες των δύο χωρών στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επίσης αρνήθηκε να αναφέρει ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου. «Υπάρχει δυνατή συναίνεση για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας (σ.σ. στο ΝΑΤΟ). Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε αυτή την συναίνεση», τόνισε ο Νεντ Πράις.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν εισέλθει σε μία φάση αναταραχής εξαιτίας των διαφωνιών σε διάφορα μέτωπα. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να προχωρήσει με την συμφωνία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων. Η απόφαση ήρθε μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα. Τότε η Ουάσινγκτον προχώρησε σε κυρώσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, να άρει τις κυρώσεις αλλά οι Αμερικανοί δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα κάποια σχετική ενέργεια. Πρόσφατα η Τουρκία έχει ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει 80 αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας της.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον πήρε πρόσφατα πίσω τις κυρώσεις για τις ξένες επενδύσεις στην βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μίας κυβέρνησης υπό κουρδική πλειοψηφία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί την περιοχή «φυτώριο» τρομοκρατών και έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε στρατιωτικές επεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε την ενόχληση του για την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τώρα απευθύνομαι στον λαό μου που παρακολουθεί στις οθόνες του: οι ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ δίνουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα. Δίνουν. Ιδρύουν βάσεις στην Ελλάδα. Ιδρύουν. Πως θα τους πιστέψουμε αυτούς;», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος σχολίαζε με σκωπτικό τρόπο το περιεχόμενο της συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ να αποκαλεί την «51η πολιτεία της Αμερικής» και στην Σαμπάχ να μιλάει για «πρόκληση».

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!