Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στις 18:00 η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο- Ποια θέματα θα αναδείξει

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στο Καπιτώλιο για συνάντηση με την  αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Ανάμεσα στους Αμερικανούς αξιωματούχους που θα δει θα είναι και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας και ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα και θα εκφωνήσει μία ιστορική ομιλία, η οποία θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό χαρακτήρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που Έλληνας ηγέτης μιλάει στο Κογκρέσο και είναι μία τιμή η οποία δίνεται σε λίγους ξένες ηγέτες προκειμένου να επισφραγιστεί το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει αναφορές στι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την πάγια θέση της Αθήνας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Θα εξηγήσει ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι να φέρνει σταθερότητα στην Μεσόγειο και να στέκεται αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προκειμένου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. «Είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι’ αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας», ανέφερε στην επιστολή της η Νάνσι Πελόζι.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!